
Zdrowa dieta. Błędnie myślisz, że te produkty są zdrowe!

Ciemne pieczywo
Nie każde ciemne pieczywo jest zdrowe. Część z produktów tego rodzaju ma ciemny kolor ponieważ barwi się je np. za pomocą karmelu. Dlatego nie myśl, że ciemne pieczywo niejako automatycznie jest zdrowsze od białego.
Karmel amoniakalny lub amoniakalno-siarczynowy jako dodatek do pieczywa może powodować zmiany w obrazie krwi. Tego typu barwnik jest w stanie wywołać nadpobudliwość oraz nadmierne skurcze mięśni.
Zawsze czytaj etykiety przed zakupem. Karmel jest oznaczony symbolem E 150.

Produkty bezglutenowe
Produkty „gluten free” są zdrowe wyłącznie wtedy, gdy konsument choruje na celiakię lub inną chorobę, w której konieczne jest wykluczenie glutenu.
Dieta bezglutenowa może doprowadzić do niedoborów pokarmowych – pełne ziarno w produktach „gluten free” zastępuje się ryżem, ziemniakami lub tapioką, które nie mają zbyt dużo wartości odżywczych.

Musli
Granola ze sklepu wcale nie musi być fit. Jeżeli sprawdzisz etykietę takiego produktu najprawdopodobniej okaże się, że jest w nim bardzo dużo cukru i słodzików.
Ponadto w sklepowym musli często znajduje się sporo soli, tłuszczu palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego, słodu jęczmiennego.