https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zasmakują w rock and rollu

Hanna Walenczykowska
W połowie maja w Grucznie odbędzie się pierwszy w naszym regionie muzyczny festiwal smaku.

W połowie maja w Grucznie odbędzie się pierwszy w naszym regionie muzyczny festiwal smaku.

<!** Image 2 align=right alt="Image 149011" sub="W miniony weekend uczestnicy zajęć poznawali techniki przyrządzania jagnięciny oraz sposoby wyrobu wędlin Fot. Marek Wojciekiewicz">Gruczno, miejscowość znana z jednej z największych w Polsce imprez kulinarnych, Festiwalu Smaku, wzbogaca ofertę turystyczną.

- Uznaliśmy, że wiosną również powinno się tu coś dziać. Trzeba wykorzystać walory Gruczna, zwłaszcza piękny teren, na którym jest położone - wyjaśnia Franciszek Daron, dyrektor Mini Festiwalu Smaku. - Po to jednak, by nie powielać imprezy letniej, postawiliśmy na muzykę i inne działania kulturalne. Festiwal jest kierowany do młodzieży, której chcemy pokazać, że można jeść coś lepszego niż coca-cola i hot-dogi.

Na scenie minifestiwalu zaprezentuje się kilka znanych zespołów rockowych: Łąki Łan, L-stadt, Washingmachine, 3 Moonboys.

- Zespołom grajacym na scenie towarzyszyć będą grafficiarze - zdradza Franciszek Daron. - Otrzymają oni od nas potrzebne materiały... liczymy na to, że ozdobią scenę oraz jedną ze ścian domu. Właśnie szukamy w Grucznie odpowiedniego budynku. Poza tym, Elżbieta Jabłońska, wybita artystka, przedstawi performance.

<!** reklama>Organizator, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, ma nadzieję, że... Mini Festiwal Smaku w krótkim czasie przekształci się w ogromną plenerową imprezę. Na polanie przy młynie zmieści się przecież... kilkanaście tysięcy osób i pole namiotowe.

<!** Image 3 align=right alt="Image 149011" >- Prowadzimy rozmowy z potencjalnymi sponsorami, staramy się pozyskać partnerów - znane osobowości świata muzyki i mediów - zdradza Franciszek Daroń.

„Smakowanie” rock and rolla odbędzie się 15 maja.

Warto podkreślić, że Gruczno nie zapomina o swojej sztandarowej imprezie - sezon kulinarny zainaugurowały warsztaty. W miniony weekend uczestnicy zajęć poznawali techniki przyrządzania jagnięciny oraz sposoby wyrobu wędlin. Warsztaty poprowadzili Zbyszek Kmieć, Eugeniusz Mientkiewicz, Jean Bos - prezes stowarzyszenia Eurotouqes Polska oraz Andrzej Mądry, kontynuator tradycji jednej z najsłynniejszych rodzin masarskich w Polsce.

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski