Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żar Tandoori (dawniej Masala Twist), Toruń. Kuchenne Rewolucje odcinek 13 [opinie, menu, ceny, 29.11.2018]

ES-O, źródło: telemagazyn
Żar Tandoori (dawniej Masala Twist), Toruń. Kuchenne Rewolucje odcinek 13 [opinie, menu, ceny]
Żar Tandoori (dawniej Masala Twist), Toruń. Kuchenne Rewolucje odcinek 13 [opinie, menu, ceny] player
Magda Gessler odwiedziła restaurację w Toruniu. Kuchenne Rewolucje przeprowadziła w indyjsko- tajskim barze o nazwie "Masala Twist". Właścicielami restauracji są rodowici Nepalczycy: Prajwal i Ram. Prajwal przyjechał do Warszawy na studia i zaczął pracować jako kucharz w jednej z renomowanych restauracji indyjskich. Zawód polubił na tyle, że postanowił otworzyć własny bar. Czy Magdzie Gessler uda się odmienić los restauracji? Czy Kuchenne Rewolucje w restauracji "Masala Twist" się powiodą?

"Masala Twist", Toruń. Kuchenne Rewolucje odcinek 13

W centrum Torunia, w pobliżu Starego Miasta mieści się niewielki bar "Masala Twist" z kuchnią indyjską i tajską. Właścicielami są rodowici Nepalczycy: Prajwal i Ram. Prajwal przyjechał do Warszawy na studia i zaczął pracować jako kucharz w jednej z renomowanych restauracji indyjskich. Gotowanie stało się jego zawodem, który polubił. Ram już jako 16-latek uwielbiał kuchnię. Przeprowadził się z Nepalu do Indii, a następnie do Dubaju, gdzie pracował w gastronomii. Kiedy kolega zaproponował mu wyjazd do Polski zgodził się bez wahania. Prajwal i Ram poznali się dopiero w Polsce, gdzie razem pracowali przez kilka lat. Postanowili razem otworzyć restaurację. Ram znalazł w sieci informację, że za atrakcyjną cenę mogą zostać właścicielami baru z kuchnią indyjską w Toruniu. Obaj uznali, że to jest świetna okazja. Postanowili wykorzystać wiedzę i doświadczenie, które zdobyli w Polsce.

Zastanawialiście się ile paliwa zużywa czołg? Czy wojsko ma własne zapasy paliwa i skąd je bierze? Jakie jest roczne zapotrzebowanie? Sprawdź!

Zastanawialiście się kiedyś ile paliwa potrzebuje czołg?

Kuchenne Rewolucje odcinek 13

Zdecydowali się na dużą kartę z daniami indyjskimi oraz z kuchnią tajską, nazywając bar "Masala Twist". Przepisy zostały zmodyfikowane tak, aby sprostać polskim gustom. Ram zdawał sobie sprawę, że Polacy nie lubią ostrych potraw. Do swoich dań zaczął dodawać więcej słodkiego smaku. Niestety zakup lokalu pochłonął prawie całe ich fundusze. Właściciele nie mogli pozwolić sobie na nowy wystrój baru, ale obaj uznali, że świetna kuchnia będzie bronić się sama. I rzeczywiście ich potrawami zachwyciła się jedna z ich klientek Sara – absolwentka technikum gastronomicznego, zafascynowana kulturą Indii. Dziewczyna początkowo po koleżeńsku pomagała właścicielom, ale szybko okazało się, że jest potrzebna i została zatrudniona jako kelnerka. Chociaż Sara docenia kuchnię Prajwala i Rama, to w Toruniu nadal jest zbyt mało entuzjastów ich talentu. Nieliczni, którzy u nich jadają, zawsze chwalą potrawy. Są jednak tygodnie, w których prawie nikt nie zagląda to "Masala Twist", chociaż toruńskim starym miastem przechodzą w sezonie tłumy ludzi. Ram sam przyznaje, że zna się na gotowaniu, ale na ekonomii, czy zarządzaniu, czyli rzeczach związanych z prowadzeniem własnej restauracji już niestety nie. Dlatego kiedy sytuacja finansowa zaczęła być naprawdę krytyczna, Sara zaproponowała, że poprosi o pomoc Magdę Gessler.

Kuchenne Rewolucje - jak teraz teraz nazywa się restauracja? [streszczenie, odcinek 13]

Magda Gessler podczas Kuchennych Rewolucji tradycyjnie postanowiła zmienić nazwę restauracji. Od teraz goście będą odwiedzać "Żar Tandorii". Tandori Masala to aromatyczna i ostra mieszanka przypraw, bardzo popularna w kuchni indyjskiej.

"Żar Tandorii" -opinie klientów

Bardzo dobre chlebki Nan i butter chicken. Zasmakowało mi też Mangolasi. Jeżeli dla kogoś ważne jest jedzenie nie wystrój to polecam - Krzysztof Felcyn.

Póki co to najlepsza kuchnia indyjska w Toruniu. Ceny Warszawskie ;) no i miejsce bardzo ciasne! Jeśli się przeniosą do większego lokalu, to dam 4 gwiazdki. - Kasia Drozd.

Po Kuchennych Rewolucjach rozczarowanie. To było najlepsze hinduskie jedzenie w tej części kraju, teraz jest jak wszędzie. Szkoda, że Wasza oryginalność gdzieś uleciała. Przyjdę jeszcze na noodle, może chociaż w noodle zostały stare dobre, świeże smaki. Szczerze na to liczę -Eta Solaris

"Żar Tandorii" - menu [Kuchenne Rewolucje, odcinek 13]

Butter Chicken - 25 zł
kurczak zapiekany w piecu w sosie maślano -pomidorowym
Tikka Masala Chicken - 27 zł
kurczak i cebula w aromatycznym sosie pomidorowym
Pad Thai Prawns - 37 zł
tradycyjny tajski makaron ryżowy smażony z krewetkami

Flesz - bezpieczne dziecko. To musisz wiedzieć!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo