
Te osoby nie powinny jeść kalafiora
Niektóre osoby powinny ograniczyć, bądź całkowicie wykluczyć kalafiora ze swojej diety. Dlaczego? Szczegółowe informacje na kolejnych slajdach.

Choroby tarczycy a kalafior
Kalafior to warzywo krzyżowe, zawierające tzw. goitrogeny, czyli substancje wolotwórcze. Po obróbce termicznej ich ilość w warzywie spada, jednak osoby z chorobami tarczycy (szczególnie z wolem i zapaleniem Hashimoto) powinny unikać spożywania tego warzywa.

Kalafior a chory żołądek
Kalafior zawiera w sobie niewielką ilość siarki, która pobudza żołądek do produkcji większej ilości kwasu. W związku z tym chorzy na refluks, przepuklinę przełykową, wrzody, cierpiący na zgagę czy nadwrażliwość żołądka powinny go unikać.

Schorzenia jelit i kalafior
Kalafior zawiera sporo błonnika, więc może pomagać przy zaparciach. Jednocześnie będzie szkodził osobom z przewlekłymi biegunkami, jelitem drażliwym, SIBO, nadprodukcją gazów jelitowych i podobnymi schorzeniami.