Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wspólna Spiżarnia już od trzech lat pomaga potrzebującym

Marta Mikołajska
Marta Mikołajska
Spotkanie podsumowujące trzy lata działalności Wspólnej Spiżarni odbyło się dziś (15.06.) w niedużym gronie przyjaciół jadłodzielni.
Spotkanie podsumowujące trzy lata działalności Wspólnej Spiżarni odbyło się dziś (15.06.) w niedużym gronie przyjaciół jadłodzielni. Nadesłane
Trzecie urodziny świętowała w poniedziałek (15.06.) bydgoska jadłodzielnia Wspólna Spiżarnia, utworzona z inicjatywy Ireneusza Nitkiewicza, radnego Rady Miasta Bydgoszczy, byłego szefa SLD.

Spotkanie podsumowujące trzy lata działalności Wspólnej Spiżarni odbyło się w niedużym gronie przyjaciół jadłodzielni.

- Przez cały ten czas robimy, co możemy, by wesprzeć potrzebujących. Jedną z naszych sztandarowych akcji jest „Ciepło serca w słoiku” - mówi Ireneusz Nitkiewicz.

Tegoroczna, wielkanocna edycja akcji odbyła się pod hasłem „Ciepło serca w słoiku w czasie pandemii”. Mimo sytuacji epidemicznej, bydgoszczanie po raz kolejny pokazali, że mają wielkie serca. Dary, które udało się zebrać, trafiły do schronisk dla osób bezdomnych i Domu Dziecka. Żywności nie zabrakło także w jadłodzielni.

Tak naprawdę wiele osób mogłoby z tej żywności jeszcze skorzystać. Dlatego warto też edukować sklepy, żeby przekazywały jedzenie potrzebującym

- Teraz ruch jest większy. W czasie kryzysu liczba potrzebujących zawsze rośnie. Restauracje mniej zamawiają, więc też mniej nam przekazują, jednak **staramy się, by nikt nie odszedł od bez pomocy - opowiada nasz rozmówca.

Jak podkreśla, do działań jadłodzielni warto dodać aspekt ekologiczny. To nie tylko tony jedzenia, które zostały uratowane. Wspólna Spiżarnia działa w ramach ruchu „zero waste" - zamiast plastikowych opakowań, używając przede wszystkim słoików.

Tak wyglądał kontener przy targowisku w środę, 10 czerwca.

Truskawki na śmietniku przy targowisku w Bydgoszczy. Interna...

Jadłodzielnia działa też w zakresie edukacji

- Niestety, cały czas można zauważyć, że jedzenie często jest wyrzucane. Także przez sklepy, które pozbywają się żywności, gdy zbliża się już koniec przydatności do spożycia. A tak naprawdę wiele osób mogłoby z tej żywności jeszcze skorzystać. Dlatego warto też edukować sklepy, żeby przekazywały jedzenie potrzebującym - podkreśla Ireneusz Nitkiewicz. - Jakiś czas temu na przykład prowadziliśmy zajęcia z Teatrem Polskim, podczas których rozmawialiśmy o tym aspekcie ekologicznym i marnowaniu jedzenia.

W czasie spotkania nie zabrakło też podziękowań dla firm, które wspierają jadłodzielnię, zaopatrując ją w jedzenie. W ich gronie znajdują się Bistro Do-Syta, Drożdżowa Pychotka, Pizzeria Farfalla.

Tych pomagających, także w dobie pandemii, nie brakuje. Jednymi z nich są twórcy facebookowej grupy Bazarek #działamyniegadamy, założonej na rzecz Dobrodzielni Wisła Stary Fordon. Wczoraj, w ramach akcji, do jadłodzielni trafiła kolejna dostawa żywności. Wsparcie finansowe przekroczyło już 450 zł.

POLECAMY

Logo wielu z tych marek widujesz na co dzień. Wiele z nich dobrze pamiętasz i byłbyś w stanie odtworzyć. Ale czy przyjrzałeś się im dokładnie i dostrzegłeś wszystkie szczegóły? Zobacz zdjęcia i opis ▶▶

Ukryty przekaz w logo znanych marek. Czy Ty też to widzisz?

od 7 lat
Wideo

echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera