Wykonanie świątecznego wianka z orzechów włoskich jest bardzo łatwe. Ponadto nie wymaga dużych nakładów czasu czy pieniędzy. Zobacz, jak zrobić taką bożonarodzeniową dekorację.
Do jego stworzenia wianka potrzebne będą:
- styropianowa obręcz o średnicy 30 cm,
- ok. 2,5 kg orzechów włoskich,
- dodatki dekoracyjne, np. czerwone koraliki ze sztucznej jarzębiny, małe szyszki,
- narzędzie do klejenia na gorąco z wkładami klejącymi.
Krok 1
Włącz pistolet do klejenia na gorąco, włóż do niego wkład klejący i odczekaj kilkanaście sekund, aż narzędzie się rozgrzeje i będzie gotowe do pracy. Następnie obklej wewnętrzną i zewnętrzną krawędź styropianowej obręczy orzechami włoskimi, nakładając na nie klej.
Krok 2
Gdy obkleisz orzechami zewnętrzną i wewnętrzną krawędź obręczy, przyklej kolejne orzechy do górnej warstwy wianka, jeden obok drugiego, aż zakryjesz cały wierzch obręczy. Wianek można zrobić również w wersji bardziej okazałej i szerokiej. Wystarczy po obklejeniu obręczy dokleić drugą warstwę orzechów włoskich, zaczynając od wewnętrznej krawędzi dekoracji.
Krok 3
Świąteczny wianek jest prawie gotowy. W zależności od upodobań, możesz dodać do niego różne elementy dekoracyjne, np. małe szyszki obsypane brokatem. Możesz również kupić gałązki sztucznej jarzębiny, odciąć nożyczkami koraliki i przyklejać je między orzechami wykorzystując klej z pistoletu. Na końcu włóż do wianka świecę, która podkreśli świąteczny nastrój.
