2/13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Te warzywa mogą szkodzić, jeśli spożywamy je na surowo w...
fot. pixabay

Pomidory, kukurydza i papryka, groch, fasola

Te warzywa mogą szkodzić, jeśli spożywamy je na surowo w nadmiarze. Zawierają one bowiem lektyny, białka lub glikoproteiny wiążące węglowodany. Lektyny niszczą warstwę śluzu w przewodzie pokarmowym, która chroni przed mechanicznymi uszkodzeniami. Lektyny mogą w skrajnych przypadkach doprowadzić do nieszczelności jelit, chorób autoimmunologicznych i nietolerancji pokarmowych. Leptyny w znacznej większości ulegają rozkładowi podczas obróbki termicznej.

Zobacz również

Kościół Wang w Karpaczu. Jak skandynawska świątynia znalazła się w Polsce?

Kościół Wang w Karpaczu. Jak skandynawska świątynia znalazła się w Polsce?

Te rewelacyjne domowe sposoby pozwolą wyczyścić zamszowe buty

Te rewelacyjne domowe sposoby pozwolą wyczyścić zamszowe buty

Polecamy

Analiza bezpieczeństwa w regionie w 2021 roku. Pieszy pod szczególnym nadzorem

Analiza bezpieczeństwa w regionie w 2021 roku. Pieszy pod szczególnym nadzorem

Premier ogłasza poszerzenie tarczy antyinflacyjnej. Znamy szczegóły

Premier ogłasza poszerzenie tarczy antyinflacyjnej. Znamy szczegóły

Ochroniarze władzy: od rzymskich pretorian po gwardzistki Kaddafiego

Ochroniarze władzy: od rzymskich pretorian po gwardzistki Kaddafiego

Dodaj ogłoszenie