
Które warzywa i kiedy mogą nam zaszkodzić?
Owoce i warzywa to samo zdrowie i powinno się ich jeść jak najwięcej - to wszem i wobec słyszymy w obecnych czasach. Dietetycy, blogerzy kulinarni, kucharze podkreślają, że zarówno warzywa, jak i owoce są bogate w mikroelementy i witaminy, które są źródłem zdrowia. To prawda, ale warto wiedzieć, że niektóre warzywa mogą szkodzić.
Zobacz, jakie warzywa mogą poważnie szkodzić zdrowiu! >>>
<center>
300 Plus - wszystko, co musisz wiedzieć o programie.
<script class="XlinkEmbedScript" data-width="640" data-height="360" data-url="//get.x-link.pl/6f65fb94-cdc8-0896-3737-2ee1332c4b2a,245a9551-8cfa-6d92-e99d-188bdf738dd6,embed.html" type="application/javascript" src="//prodxnews1blob.blob.core.windows.net/cdn/js/xlink-i.js?v1"></script>
</center>

Pomidory, kukurydza i papryka, groch, fasola
Te warzywa mogą szkodzić, jeśli spożywamy je na surowo w nadmiarze. Zawierają one bowiem lektyny, białka lub glikoproteiny wiążące węglowodany. Lektyny niszczą warstwę śluzu w przewodzie pokarmowym, która chroni przed mechanicznymi uszkodzeniami. Lektyny mogą w skrajnych przypadkach doprowadzić do nieszczelności jelit, chorób autoimmunologicznych i nietolerancji pokarmowych. Leptyny w znacznej większości ulegają rozkładowi podczas obróbki termicznej.

Brokuły, czosnek, fasolka szparagowa, chrzan, kapusta, kalafior, szparagim jarmuż, brukselka
Osoby z mutacją genu CBS (organizm z taką dysfunkcją nie przetwarza siarki z żywności), nie powinny spożywać brokułów (na zdjęciu), czosnku, fasolki szparagowej, chrzanu, kapusty, kalafiora, brukselki, jarmużu czy szparagów. Te warzywa bogate są w siarkę, a jej nadmiar w organizmie zaburza prawidłowy stosunej magnezu do wapnia i obniża poziom serotoniny i dopaminy, powodując, że człowiek czuje się zmęczony, apatyczny i nieszczęśliwy.

Szpinak, szczaw
Te warzywa zawierają duże ilości szczawianów, a te odpowiadają za osłabienie kości i zębów i sprzyjają się gromadzeniu kamieni w nerkach. Szpinaku i szczawiu nie powinny spożywać osoby borykające się z problemami układu moczowego.