Bydgoskie Młyny Rothera zaprosiły w niedzielę na kulinarną podróż po Gruzji. Wraz z prowadzącymi warsztaty przygotowano ucztę pełną smaków. Uczono uczestników, jak zrobić chaczapuri – tradycyjny placek nadziewany serem, orzechowy sos bażi, który odmienia różne potrawy oraz gruzińskie przystawki, bez których nikt w tym kraju nie zasiada do stołu. Podczas gotowania opowiadano o Gruzji i uczono podstawowych zwrotów. Jak się okazało, powtarzanie gruzińskich słów i zdań było dla niektórych trudniejsze od przygotowywania potraw.
Warsztaty poprowadziły: Ekaterina Lemonjava - Gruzinka, pochodząca z Megreli – regionu, z którego wywodzą się najpyszniejsze potrawy oraz Renata Lesner-Szwarc – związana z Gruzją od 2016 roku, gdzie wraz z Fundacją VERDA realizuje projekty społeczne.
Warsztaty, które odbyły się w kawiarni „Nowe Miejsce” w Młynach Rotherach prowadzone były w języku polskim z tłumaczeniem na angielski i gruziński.
Na wydarzenie obowiązywały zapisy. Zainteresowanie było ogromne, bezpłatne zaproszenia rozeszły się błyskawicznie.
