Bydgoskie Młyny Rothera zaprosiły w niedzielę na kulinarną podróż po Gruzji. Wraz z prowadzącymi warsztaty przygotowano ucztę pełną smaków. Uczono uczestników, jak zrobić chaczapuri – tradycyjny placek nadziewany serem, orzechowy sos bażi, który odmienia różne potrawy oraz gruzińskie przystawki, bez których nikt w tym kraju nie zasiada do stołu. Podczas gotowania opowiadano o Gruzji i uczono podstawowych zwrotów. Jak się okazało, powtarzanie gruzińskich słów i zdań było dla niektórych trudniejsze od przygotowywania potraw.
Warsztaty poprowadziły: Ekaterina Lemonjava - Gruzinka, pochodząca z Megreli – regionu, z którego wywodzą się najpyszniejsze potrawy oraz Renata Lesner-Szwarc – związana z Gruzją od 2016 roku, gdzie wraz z Fundacją VERDA realizuje projekty społeczne.
Warsztaty, które odbyły się w kawiarni „Nowe Miejsce” w Młynach Rotherach prowadzone były w języku polskim z tłumaczeniem na angielski i gruziński.
Na wydarzenie obowiązywały zapisy. Zainteresowanie było ogromne, bezpłatne zaproszenia rozeszły się błyskawicznie.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pazura wziął kolejny ślub poza granicami Polski. Nikt się tego po nim nie spodziewał
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Bronisław Cieślak przed śmiercią wyznał prawdę o Cieślak i Miszczaku. Chwyta za serce