
Pomysły na wege grilla: #3 ZIEMNIAKI FASZEROWANE
Składniki:
> 8 ziemniaków średniej wielkości
> kilka ziarenek ziela angielskiego
> 2 ząbki czosnku
> sól
> łyżka masła
> 2 białe cebule
> szklanka startego żółtego sera
> 2 szklanki drobno posiekanych grzybów (mogą być pieczarki)
> łyżka oliwy
> sól i pieprz
> natka pietruszki
1. Dokładnie umyte ziemniaki w mundurkach gotować ok. 8 minut w wodzie z solą, pieprzem i zielem angielskim.
2.Wyłożyć je na deskę i gdy ostygną przekroić wzdłuż na dwie części, z których jedna musi być mniejsza, a druga większa.
3. Z większej części łyżeczką wydrążyć miąższ (zostawić przy skórce ok. 1 cm marginesu).
4. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać grzyby oraz wybrany miąższ ziemniaków i przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz można lekko zasmażyć i posypać przyprawami oraz ziołami.
5. Gdy ostygnie, dodać ser, drobno posiekaną zieloną pietruszkę i wymieszać.
6. Środki wyżłobionych ziemniaków lekko skropić oliwą, nałożyć farsz i przykryć odkrojoną częścią ziemniaka.
7. Tak przygotowany ziemniak owinąć folią, wcześniej jednak nasmarowaną olejem.
8. Ułożyć na ruszcie na 10-15 minut.
źródło: www.beszamel.se.pl

Pomysły na wege grilla: #2 GRILLOWANE TOFU
Składniki na dwie średnie porcje:
> 1 kostka tofu 180g (najlepiej wędzone)
> 1 łyżeczka wędzonej papryki
> 1 łyżeczka granulowanego czosnku
> 1 ½ łyżeczki oleju rzepakowego
> 2 łyżeczki sosu sojowego
> 1-2 łyżeczki dowolnego ketchupu
> ½ łyżeczki syropu z agawy (opcjonalnie)
> ½ łyżeczki soli, szczypta pieprzu
Przepis:
1. Wyjmij tofu z opakowania i porządnie odsącz odciskając je na sitku.
2. Pokrój w średniej wielkości sześciany i przełóż do większej miski.
3. Wymieszaj pozostałe składniki w szklance i przelej do misy z tofu. Porządnie natrzyj tofu sosem.
4. Zostaw do zamarynowania na min. 4 godziny.
5. Piecz na grillu do zarumienienia.
6. Podawaj ze świeżą sałatką.
źródło: www.ervegan.com

Pomysły na wege grilla: #1 ANANAS W RUMIE
Składniki:
> ananas, najlepiej świeży
> rum
> wiórki kokosowe
Przepis:
1. Pokroić ananasa w plastry.
2. Skropić rumem oraz posypać wiórkami kokosowymi.
3. Grillować kawałki ananasa na grillowych tackach do momentu, aż się odpowiednio zarumienią.
źródło: www.urodaizdrowie.pl