
Podrabiany żółty ser
Ser powinien składać się z mleka, podpuszczki, bakterii kwasu mlekowego oraz opcjonalnie soli. Jednak w sklepach znajdziemy wyroby imitujące ser pełne barwników (kurkuma nada ładnego koloru), zagęstników (poprawiają strukturę, sprawiają, że ser jest twardszy, bardziej zwarty), czy tłuszczy roślinnych.

Masło i miksy tłuszczowe
Producenci smarowideł na chleb często wprowadzają konsumentów w błąd. Na etykietach znajdziemy napisy np. ,,maślany smak”, ,,mleczne”, ,,osełka”, sugerujące, że mamy do czynienia z masłem, kiedy w rzeczywistości jest to miks tłuszczów roślinnych niskiej jakości np. oleju palmowego. Prawdziwe masło powinno zawierać min. 82% tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.

Inne podrabiane produkty
Często podrabiany jest też syrop klonowy ( w butelce znajdzie się syrop kukurydziany czy karmel), wasabi (stanowiące mieszankę chrzanu, musztardy i zielonego barwnika), kawior (z tańszych gatunków ryb niż podaje producent), wanilia (zastępowana waniliną lub aromatami), czy szafran (do podróbki bierze się włókna maku),