
Cukier
Według profesora Roberta Lustiga z Uniwersytetu w Kalifornii w San Francisco, USA, cukier działa na ludzki mózg tak, jak kokaina i heroina. Potwierdziły to badania laboratoryjne, które prowadzono na szczurach. Grupie gryzoni podawano słodzoną cukrem wodę i kokainę. Po jakimś czasie 94 procent gryzoni wybierało słodzoną wodę. Podobne badania przeprowadzono z wykorzystaniem heroiny. Inna grupa badaczy odkryła, że po zaprzestaniu podawania cukru gryzoniom, które dostawały go przez kilka tygodni, szczury były rozdrażnione, nie były w stanie wykonać prostych czynności, a nawet dostawały drgawek. U gryzoni wystąpił typowy syndrom odstawienia. Spożywając cukier i produkty zawierające jego duże ilości, w naszym organizmie gwałtownie wzrasta poziom serotoniny, który nazywany jest hormonem szczęścia. Równie szybko, jak wzrasta, tak i spada poziom tego enzymu, dlatego po zjedzeniu np. batona szybko mamy chęć na drugiego.

Produkty będące połączeniem cukru, soli i tłuszczu
Odpowiednia kombinacja smaków powoduje, że nasz organizm otrzymuje większą ilość bodźców, przez co produkowane są enzymy poprawiające samopoczucie. Do dlatego trudno jest przestać pałaszować frytki, prażynki, chipsy, krakersy, słone orzeszki czy paluszki, ale nie tylko. Do produktów, które pobudzają dużą liczbę receptorów, należą m.in. ketchup, kawa moccha o smaku białej czekolady i słodkimi syropami czy batoniki, które zawierają słony karmel i czekoladę.