1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Odczuwasz nieodpartą chęć sięgnięcia po konkretny produkt...
fot. pixabay

Uważaj, co jesz. Te produkty uzależniają!

Odczuwasz nieodpartą chęć sięgnięcia po konkretny produkt spożywczy? Może to oznaczać, że w Twoim mózgu zachodzą reakcje chemiczne, takie jak u narkomana. To prawda, niektóre produkty spożywcze mogą uzależniać tak, jak narkotyki.

Zobacz uzależniające produkty >>>

2 z 7
Oba te produkty silnie uzależniają, chociaż naukowcom nie...
fot. pixabay

Czekoalda i kakao

Oba te produkty silnie uzależniają, chociaż naukowcom nie udało się jednoznacznie ustalić, dlaczego. Co ciekawe, prowadzono badania, w trakcie których zaobserwowano ciekawe zjawisko - u badanych już sam widok czekolady wpływał tak, że ich organizm produkował enzymy, odpowiadające za odczuwanie szczęścia i odpowiedzialnych za uzależnienie. Czekolada to swoista bomba uzależniająca. Zawiera wiele składników psychoaktywnych i pobudzających: kofeinę, tebrominę, anandamit czy też fenyloetyloaminę, nazywaną hormonem szczęścia. W ziarnach kakaowca znajdują się alkaloidy, które oddziałują na komórki nerwowe, poprawiające samopoczucie. Stąd odruch sięgania po czekoladę w sytuacjach stresowych.

3 z 7
Pszenica, z której powstaje pieczywo, zawera składnik o...
fot. pixabay

Produkty z mąki pszennej

Pszenica, z której powstaje pieczywo, zawera składnik o nazwie gliadyna. W procesie jego trawienia u człowieka wytwarza się glutemorfina, działająca na mózg tak, jak opiaty. Glutemorfina działa silnie uzależniająco - po zjedzeniu dużej ilości produktów pszennych, człowiek odczuwa stan błogości, zadowolenia i jednocześnie chce jeść więcej i więcej (w Stanach Zjednoczonych, kraju, którego społeczeństwo zmaga się z problemem otyłości 75 procent standardowej diety stanowią produkty pszenne!). Naukowcy są zdania, że gliadyny wpływają źle na zachowania człowieka - u dzieci z ADHD i autyzmem mogą powodować napady złości i zaburzać koncentrację.

4 z 7
O uzależniających właściwościach żółtego sera donoszą z...
fot. pixabay

Żółty ser

O uzależniających właściwościach żółtego sera donoszą z kolei naukowcy z Uniwersytetu Yale. Jego uzależniające właściwości związane są z pobudzającą receptory opioidowe mózgu kazeiną - substancją występującą w produktach mleczarskich. Badania wykazały, że rozkładająca się podczas trawienia kazeina uwalnia cały szereg opiatów zwanych kazomorfinami. Są to substancje występujące w mleku krowim, które mają działać uspokajająco na cielę, tak by chciało kolejnej porcji mleka i nie oddzielało się od matki. Kazeina działa podobnie jak morfina czy heroina. Co ciekawe, mleko i jogurty nie powodują podobnych objawów, a to dlatego, że żółte sery są skoncentrowanym produktem mlecznym - do wyprodukowania 1 kg sera potrzeba 10 litrów mleka. Krótko mówiąc, w składzie żółtego sera jest bardzo wysoki poziom kazeiny.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Pięć osób poszkodowanych w wypadku na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką

Pięć osób poszkodowanych w wypadku na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką

Aktywny wypoczynek na początek weekendu. Parkrun Bydgoszcz - mamy zdjęcia z 26.04

Aktywny wypoczynek na początek weekendu. Parkrun Bydgoszcz - mamy zdjęcia z 26.04

Zobacz również

Tłumy bydgoszczan na Festiwalu Roślin. Łuczniczka zaprasza także w niedzielę

Tłumy bydgoszczan na Festiwalu Roślin. Łuczniczka zaprasza także w niedzielę

Zaginęła 17-letnia Marta Pałczyńska. Szukają jej bliscy i bydgoska policja

Zaginęła 17-letnia Marta Pałczyńska. Szukają jej bliscy i bydgoska policja