https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

USA: astronauci zrobili "kosmiczne tacos" z zielonej papryczki chili wyhodowanej na ISS

Kazimierz Sikorski
-/AFP/East News
Przełomowym sukcesem nazwano wyhodowanie zielonej papryczki chili przez amerykańskich astronautów na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Astronauci z amerykańskiej agencji kosmicznej NASA robią „kosmiczne tacos” z zielonej papryczki chili, którą z powodzeniem uprawiano na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS).

Stanowi to najnowszy przełom w projekcie badającym, jakie rośliny można będzie zabrać na Marsa. Według naukowców był to jeden z najtrudniejszych eksperymentów, jakie NASA kiedykolwiek przeprowadziła.

W oświadczeniu amerykańska agencja kosmiczna ogłosiła, że eksperyment obejmował analizę drobnoustrojów w celu lepszego zrozumienia interakcji roślin-drobnoustrojów w kosmosie oraz ocenę przez załogę smaku, tekstury i wartości odżywczej pierwszej papryki wyhodowanej w kosmosie.

Astronauci zajmują się owocami i warzywami od lipca w ramach NASA Plant Habitat-04. Papryki zostały wyhodowane z chile Española Improved, które można znaleźć w Hatch Valley w Nowym Meksyku.

NASA wyjaśniła, że jest to jedna z niewielu chili, które można spożywać zarówno w zielonym, jak i czerwonym stadium rozwoju papryki. Dodano, że papryka jest szczególnie trudna do uprawy w kosmosie w porównaniu z innymi uprawami, ponieważ kiełkowanie, wzrost i rozwój owoców trwa dłużej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Świat żegna Franciszka. Tłumy wiernych na Placu św. Piotra

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski