Pomidory – w ogrodzie i w kuchni
Pomidory są chętnie wybierane przez ogrodników do przydomowych ogrodów. Są stosunkowo łatwe w uprawie, z jednego krzaczka można zebrać sporo plonów, a poza mszycami rzadko są atakowane przez szkodniki. Co więcej, niektóre odmiany można uprawiać nawet na balkonie! Wiadomo, że pomidory z własnej hodowli są najsmaczniejsze i można je wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Smakują dobrze na surowo, jako dodatek do zup, sosów, dań mięsnych, można z nich przygotować także przeciery na zimę.
Uprawa pomidorów w ogrodzie – podstawy
W przydomowym ogrodzie możemy uprawiać wiele odmian pomidorów. Dobre będą zarówno te duże, jak malinówki, czy bawole serca, jak i drobne – papryczkowe, truskawkowe i koktajlowe. Jak należy o nie zadbać?
Gleba: Pomidory najlepiej rosną w żyznej, lekkiej, przepuszczalnej glebie o pH między 6,0-6,8. Można ją wzbogacić kompostem, obornikiem lub postawić na mulczowanie – co pomoże utrzymać wilgoć w ziemi, a także dostarczy składników odżywczych pomidorom.
Nawadnianie: Pomidory wymagają regularnego podlewania, szczególnie w okresie kwitnienia i owocowania. Najlepiej podlewać je u podstawy, unikając moczenia liści, aby zapobiec chorobom grzybowym.
Nawożenie: Pomidory lubią przede wszystkim nawozy potasowe. Te bogate w azot mogą spowodować, że bardzo rozrosną się łodygi i liście, kosztem samych owoców.
Stanowisko: Pomidory dobrze rosną na stanowiskach mocno nasłonecznionych, osłoniętych od wiatru.
Dodatkowe zabiegi pielęgnacyjne: Warto w uprawie pomidorów stosować różnego rodzaju podpórki, dzięki czemu łodygi nie będą się łamały, a owoce nie będą leżały na ziemi.
Trick na owocowanie pomidorów
Nie musisz wydawać kroci na nowoczesne, chemiczne nawozy do pomidorów. Doskonałą odżywkę stworzysz samodzielnie, a efekty jej stosowania przejdą twoje najśmielsze oczekiwania! Wystarczy jeden składnik, by pomidory obrodziły jak nigdy dotąd. W naszej galerii znajdziesz doskonały przepis na nawóz wraz z zasadami stosowania.
