
Nie bój się resztek
Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że z łatwością pozbywamy się resztek. Tymczasem z czerstwego chleba można przyrządzić pyszne tosty francuskie, a skrawki warzyw dodać do omletu. Istnieją nawet przepisy na sprytne wykorzystanie obierków. Z tych ziemniaczanych można np. zrobić chipsy. Wielu warzyw nie trzeba obierać wcale - w tym cukinii, pomidorów, ogórków czy bakłażana. Ważne jednak, by je uprzednio dobrze umyć.

Kupuj produkty pakowane próżniowo
Próżniowe opakowania produktów spożywczych przedłużają ich żywot o kilka dni. To dobry sposób zaopatrywania się w żywność np. wtedy, gdy planujemy zabrać ze sobą prowiant na wyjazd.

Podziel się lub kup taniej to, co może się zmarnować
Istnieją specjalne aplikacje umożliwiające dzielenie się żywnością lub zakupienie paczek-niespodzianek z miejsc, w których pozostało nadwyżkowe jedzenie. Jedną z takich aplikacji jest Too Good To Go. Aby uratować paczkę, wystarczy wybrać spośród dostępnych miejsc to, które nas interesuje, zarezerwować i opłacić zamówienie poprzez aplikację, po czym o wyznaczonej porze odebrać ją w wybranym lokalu.
W dodatku w wielu sklepach funkcjonują specjalne półki przeznaczone na produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia. Warto na nie zaglądać regularnie.
