Tyle kosztują warzywa na targu. Pamiętacie kosmicznie drogą pietruszkę? Teraz będzie mniej pomidorów
Pamiętacie kosmicznie drogą pietruszkę? Sprawdzamy, ile teraz kosztują warzywa na targu
Jeszcze rok temu cena kilograma pietruszki przekraczała nieraz 20 zł. W bieżącym sezonie, z punktu widzenia konsumenta, jest znacznie lepiej, pietruszka kosztuje od 4 do 8 zł/kg. Nie wszystkie warzywa jednak potaniały. Ile trzeba za nie zapłacić na straganach w województwie kujawsko-pomorskim? Zrobiliśmy przegląd.
Według szacunków Głównego Urzędu Statystycznego zbiory warzyw gruntowych powinny być w 2020 roku o 6% wyższe od tych z poprzedniego sezonu. Wstępny szacunek mówi o prawie 4,1 mln ton. Po wiosennej suszy, sytuację poprawiły opady w czerwcu i lipcu.
Zbiory warzyw w 2020 według szacunków GUS ocenia się na:
- kapusty - ponad 0,9 mln t,
- kalafiorów - nieco ponad 200 tys. t.
- cebuli - ok. 580 tys. t.
- marchwi - ponad 700 tys. t,
- buraków - ponad 290 tys. ton.
- pomidorów - ok. 240 tys. t,
- ogórków – ponad 220 tys. ton.
Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw szacuje się na ok. 900 tys. ton. Ostateczna wysokość zbiorów będzie uzależniona jednak od dalszego przebiegu warunków pogodowych oraz występowania chorób i szkodników.
Źródła: GUS, KPODR