Chipsy paprykowe z Lidla wycofane ze sprzedaży
Ważne ostrzeżenie dla klientów. Lidl wydał komunikat o wycofanym produkcie. Ostrzeżenie dotyczy popularnych chipsów.
Sprawdź również
Chodzi o chipsy Snack Day, marka własna sieci Lidl, o smaku paprykowym i gramaturze 175 g. Wycofane ze sprzedaży chipsy zawierają nieodpowiednią substancję - dwutlenek siarki.

- W trosce o Państwa zaufanie do standardów jakości i bezpieczeństwa produktów Lidl, wycofujemy z rynku artykuł "Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g" z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 i 19.10.2020 - informuje Lidl w komunikacie na stronie internetowej.
Lidl wycofuje artykuł "Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g" z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 i 19.10.2020
- Jako odpowiedzialny społecznie i świadomy przedsiębiorca na pierwszym miejscu zawsze stawiamy jakość i bezpieczeństwo oferowanych przez nas produktów, dlatego też aby sprostać Państwa zaufaniu przeprowadzamy kilka tysięcy badań rocznie w akredytowanych, niezależnych, zewnętrznych laboratoriach. Ostatnie badanie produktu "Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g" z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 i 19.10.2020 wykazało obecność niedeklarowanego konserwantu – dwutlenku siarki. Klienci mający alergię na siarczyny nie powinni spożywać wycofywanego produktu i zastosować się do komunikatu. Dla pozostałych osób (bez alergii na siarczyny) artykuł nie stwarza ryzyka.
Lidl prosi klientów o zwrot wycofanego ze sprzedaży opakowania chipsów (również napoczętego) w każdym sklepie Lidl bez konieczności okazywania paragonu. Zwrot towaru dotyczy wyłącznie produktu "Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g" z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 i 19.10.2020. Wszystkie inne produkty sprzedawane przez Lidl, w szczególności pod marką Snack Day, nie są objęte wycofaniem.
Lidl przeprasza wszystkich konsumentów, którzy kupili wskazany produkt, za zaistniałą sytuację i zapewnia, że grono specjalistów każdego dnia dba o bezpieczeństwo oferowanych artykułów.

Dwutlenek siarki to często stosowany konserwant. Jest bezpieczny dla większości osób, jednak może wywoływać reakcje alergiczne.
