
Takich efektów zdrowotnych można spodziewać się po odstawieniu produktów, do których dodawany jest cukier
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) spożycie cukru należy ograniczyć do 10 procent ogółu energii. Dla przykładu - przy średnim zapotrzebowaniu kalorycznym dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal (dziennie) będzie to około 200 kcal czyli 10-12 łyżeczek białego cukru - jedna łyżeczka (5 gramów) to ok. 20 kcal.
Jeśli zrezygnujesz z diety bogatej w cukier, Twój organizm odwdzięczy Ci się takimi objawami ►

Odchudzenie ciała, zauważalny spadek wagi
Spadek wagi zaobserwować już można po około 2 tygodniach po wprowadzeniu ograniczenia w diecie.
To jeszcze stanie się po miesiącu z Twoim organizmem, gdy zrezygnujesz z cukru ►

Poprawa profilu lipodowego krwi (lipidogramu)
Gdy spożywamy duże ilości cukru. Spożywanie cukru wiąże się ze wzrostem insuliny we krwi, to sprawia, że komórki przekształcają cukier w tłuszcz - to m.in odbywa się w wątrobie, która przekształca nadmiar cukru w tak zwany zły cholesterol (LDL) i trójglicerydy. Ograniczenie spożycia cukru sprawi, że Twoje serce będzie zdrowsze.
To jeszcze stanie się po miesiącu z Twoim organizmem, gdy zrezygnujesz z cukru ►

Poprawa pracy jelit
W jelitach żyją biliony bakterii, część z nich żywi się cukrem, a produktem tego są szkodliwe substancje, które eliminują pożyteczne bakterie. Namnożenie złych bakterii powoduje choroby jelit.
To jeszcze stanie się po miesiącu z Twoim organizmem, gdy zrezygnujesz z cukru ►