
Dlaczego warto jeść ogórki?
Jedzenie ogórków może przynieść nam wiele korzyści. Wpływa pozytywnie na pracę jelit i wygląd skóry oraz włosów i paznokci. Aby poznać inne właściwości zdrowotne ogórków, przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Ogórki nawadniają organizm
Ogórki w ok. 96 procentach składają się z wody. Włączenie ich do codziennego menu sprawi, że dostarczamy organizmowi zarówno dodatkową porcję wody, jak i cenne składniki mineralne, takie jak potas i magnez. Ogórki można dodawać do wody, jeść jako samodzielną przekąskę lub przygotowywać na ich bazie sałatki i koktajle. Ważne jest, aby spożywać umyte, ale nieobrane warzywa, wtedy w pełni wykorzystamy ich właściwości.

Ogórki to bardzo niskokaloryczne warzywa, które dostarczają zaledwie 14 kcal w 100 g. Ze względu na dużą zawartość wody i spore ilości błonnika, na długo pozostawiają uczucie sytości. Przy okazji dostarczają niezbędne składniki odżywcze, takie jak witamina C, witamina K, kwas foliowy, potas, magnez, krzem i mangan. Łatwo włączyć je do codziennego jadłospisu.

Ogórki wzmacniają włosy i paznokcie
Ogórki są źródłem krzemu – pierwiastka, od którego zależy budowa włosów, skóry i paznokci. Ma on wpływ na produkcję kolagenu i elastyny oraz keratyny, które odpowiadają za elastyczność i stan naszych tkanek. Niedobór krzemu powoduje kruchość paznokci, rozdwajanie i wypadnie włosów oraz przedwczesne starzenie się skóry.