9 z 12
Czarny pieprz, curry czy pieprz syczuański, dzięki...
fot. pexels.com

Czarny pieprz, curry czy pieprz syczuański, dzięki zawartości kapsaicyny, mogą być pomocne przy przeziębieniach i katarze. Chili może też przynieść ulgę osobom cierpiącym na zapalenie zatok.

10 z 12
Pikantne przyprawy, a zwłaszcza papryczka chili i jej...
fot. pexels.com

Pikantne przyprawy, a zwłaszcza papryczka chili i jej aktywny składnik o nazwie kapsaicyna, korzystnie wpływają na zdrowie, mają bowiem działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, mogą obniżać ryzyko otyłości i chorób nowotworowych. Badanie opublikowane w „British Medical Journal” sugeruje, że Regularne jedzenie pikantnych potraw może obniżyć ryzyko przedwczesnego zgonu.

11 z 12
Papryczki chili oraz pieprz również wykazują właściwości...
fot. pixabay.com

Papryczki chili oraz pieprz również wykazują właściwości bakteriobójcze.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Polscy projektanci znowu zachwycili pomysłami. O tym hotelu mówią wszyscy

Polscy projektanci znowu zachwycili pomysłami. O tym hotelu mówią wszyscy

Polecamy

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

Zobacz, co działo się na pierwszych Bydgoskich Klasykach w 2025 roku

Zobacz, co działo się na pierwszych Bydgoskich Klasykach w 2025 roku

Szósta edycja programu "Trenuj z wojskiem" w Bydgoszczy rozpoczęta

Szósta edycja programu "Trenuj z wojskiem" w Bydgoszczy rozpoczęta