1 z 7
Przewijaj galerię w dół
By sen był zdrowy i regenerujący, powinniśmy jeść kolację na...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

By sen był zdrowy i regenerujący, powinniśmy jeść kolację na 2-3 godziny przed położeniem się do łóżka. Czas powinniśmy dopasować do posiłku, jakim się raczymy na kolację. W naszej galerii proponujemy przepisy na pięć lekkostrawnych kolacji, które najlepiej jest spożyć na ok. 2 godziny przed snem. Zapomnijcie o zwykłych kanapkach i herbacie!

Te posiłki zapewnią Wam odpowiedni sen i nie obciążą organizmu. Zobacz, klikając strzałkę obok zdjęcia lub przesuwając je gestem >>>

2 z 7
Pamiętajmy - jemy lekko i nie przejadamy się, a na kolację...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Pamiętajmy - jemy lekko i nie przejadamy się, a na kolację wybierajmy warzywa i produkty bogatobiałkowe.

Oto pierwsza nasza propozycja:
Serek wiejski typu "Grani" - optymalnie, z obniżoną zawartością tłuszczu. Do serka dodajemy ulubione warzywa, które dobrze się z nim komponują: pomidory, ogórki, szczypior, drobno pokrojona cebula, pietruszka (nać), rzodkiewka, papryka słodka, lodowa sałata. Opcjonalnie można dodać pokrojoną chudą wędlinę. Posolić i popieprzyć do smaku.

Więcej propozycji >>>

3 z 7
Opcja numer dwa. Lekkostrawna sałatka z czerwonym burakiem...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Opcja numer dwa. Lekkostrawna sałatka z czerwonym burakiem na kolację
Buraka (ugotowanego) kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy zieleninę, którą lubimy (rukola, sałata włoska, lodowa, roszponka), dodajemy pokrojony ser feta (lub małe kulki mozzarelli - co kto lubi), posypujemy wszystko dwiema łyżkami ziaren słonecznika i łyżką oleju lnianego. Dla smaku możemy skropić sałatkę cytryną, dodać pół łyżeczki miodu i oprószyć mielonym czarnym pieprzem.

Więcej propozycji >>>

4 z 7
Lekkostrawna kolacja numer trzy - szarpana pierś z warzywami...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Lekkostrawna kolacja numer trzy - szarpana pierś z warzywami
Gotujemy chuda pierś (indyk lub kurczak). Następnie szarpiemy mięso na kawałeczki (lub kroimy w kosteczkę - jak kto woli). Do mięsa dodajemy ulubione warzywa: rukolę, sałatę włoską, lodową, roszponkę, rzodkiew, drobno posiekaną cebulę (najlepiej czerwoną), paprykę, pomidora, ugotowanego buraka i czarne oliwki. Całość obsypujemy nieco pokruszonym serem feta i polewamy łyżką oleju lnianego. Zamiast sera feta można sałatkę posypać prażonym sezamem. Smacznego!

Więcej propozycji >>>

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Szable Kilińskiego trafiły w ręce mistrzów rzemiosła w regionie. Oto wyróżnieni!

KONKURS
Szable Kilińskiego trafiły w ręce mistrzów rzemiosła w regionie. Oto wyróżnieni!

Kuchnia inna niż wszystkie. Tak mieszka facet, który kocha gotować

Kuchnia inna niż wszystkie. Tak mieszka facet, który kocha gotować

Nie uwierzysz, jak wyglądaliby dziś wielcy Polacy. AI zrobiła to lepiej niż Hollywood

Nie uwierzysz, jak wyglądaliby dziś wielcy Polacy. AI zrobiła to lepiej niż Hollywood

Zobacz również

W Bydgoszczy powstanie klasa dyplomatyczna. Ambasador Węgier spotkał się z młodzieżą

W Bydgoszczy powstanie klasa dyplomatyczna. Ambasador Węgier spotkał się z młodzieżą

Rząd szykuje ulgę dla jednego z największych pracodawców w Polsce

Rząd szykuje ulgę dla jednego z największych pracodawców w Polsce