
Lekkostrawna kolacja numer 4. A może ryba z warzywami?
Najpierw przygotowujemy warzywne ratatouille (które możemy zrobić wedle własnego uznania). Doskonale będą się komponować ze sobą takie warzywa, jak:
► papryka słodka
► bakłażan
► cukinia
► czerwona cebula
► brokuł
► pomidory (bez gniazd nasiennych)
► czosnek (nie za dużo!)
Przygotowując bakłażana, kroimy go w kostkę, obsypujemy solą i wkładamy do sitka, by puścił wodę. Można też po pokrojeniu go, ułożyć na blasze, polać oliwą, posolić i zapiec przez 15 minut w temperaturze 250 stopni. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy blachę, układamy na warzywach plastry fileta, obsypujemy sola i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut (180 st. C.) w zależności od grubości filetów. Po wyjęciu z piekarnika, nakładamy na talerz, posypujemy drobno posiekaną nacią pietruszki.
Więcej propozycji >>>

Opcja numer 5 - lekkostrawna potrawka z kurczaka
Pierś kurczaka kroimy w kawałki, smażymy na patelni beztłuszczowej (teflonowa), gdy mięso puści sok, dodać pokrojoną marchew, zmniejszyć palnik na minimum, dolać pół szklanki wody, posolić i popieprzyć do smaku, nakryć pokrywką i dusić przez około 30 minut. Potrawkę podajemy posypaną nacią pietruszki oraz z ryżem basmati lub jaśminowym, ewentualnie z kaszą jaglaną.