
Sięgając po kalafiora możesz wspomóc pracę mózgu
Cholina to ważny składnik odżywczy, który odgrywa dużą rolę w utrzymaniu integralności błon komórkowych, syntezie DNA i wspieraniu metabolizmu. Wpływa także na rozwoju mózgu i produkcję neuroprzekaźników, które są niezbędne do funkcjonowania układu nerwowego. Kalafior i brokuł to najlepsze naturalne źródła choliny.

Jedząc kalafiora możesz uzupełnić niedobry witamin
Kalafior to bogate źródło witamin, już jedna filiżanka surowego warzywa zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 77 proc, witaminę K w 20 proc. i witaminę B6 w 11%. Jest także zasobny w kwas foliowy – pokrywa 14 proc. dziennego zapotrzebowania.

Jak ugotować kalafiora, aby był zdrowy?
Odpowiednie gotowanie kalafiora może zmniejszyć jego przykry zapach i niepożądane działania. Wystarczy wymoczyć go w zimnej wodzie i gotować bez przykrycia. Pomoże też dodanie koperku lub kminku.