
Czy kalafior jest zdrowy? 5 powodów, dla których warto go jeść
Kalafior to niskokaloryczne i bardzo zdrowe warzywo. Zobacz na kolejnych slajdach, dlaczego w sezonie warto włączyć go do swojej diety.

Jedząc kalafiora możesz schudnąć
Kalafior to niskokaloryczne warzywo, które z powodzeniem może być włączone do codziennego jadłospisu osób znajdujących się na diecie. 100 g ugotowanego kalafiora dostarcza zaledwie 19 kalorii! Dzięki dużej zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na długi czas, ograniczając chęć podjadania.

Spożywanie kalafiora może obniżyć ryzyko zachorowania na raka
Kalafior to źródło przeciwutleniaczy m.in. glukozynolany i izotiocyjaniany, które spowalniają wzrost komórek nowotworowych. Znajdziemy w nim także duże ilości witaminy C, która także wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Ponadto zawiera sulforafan, który jak pokazują badania, może wspomagać ochronę przed rakiem okrężnicy i prostaty.

Kalafior może poprawić proces trawienia
Kalafior ma bardzo wysoką zawartością błonnika pokarmowego, w 100 g znajdziemy go aż 2,4 g. Dzięki temu nie tylko reguluje proces trawienia, ale także wspomaga znajdujące się w jelitach bakterie oraz chroni przed rozwinięciem się stanów zapalanych w układzie pokarmowym.