Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W zależności od regionu, kefir wytwarzany jest z mleka...
fot. wikipedia

To dzieje się z organizmem kiedy pijesz kefir. Komu może pomóc, a komu zaszkodzić?

W zależności od regionu, kefir wytwarzany jest z mleka krowiego, koziego lub wielbłądziego. Przemysłowo wytwarzany kefir powstaje szybciej od tego wytwarzanego naturalnie, ponieważ dodawane są w procesie fermentacji ziarna kefirowe lub szczepy czystych bakterii, przyspieszających proces fermentacji.

Grzybki kefirowe (na zdjęciu) są to wyselekcjonowane mikroorganizmy - przede wszystkim grzyby i drożdże.Składa się z bakterii kwasu mlekowego oraz octowego. Tradycyjnie wyrabiany kefir może zawierać alkohol w stężeniu do 2 procent. Ten, który trafia do sklepów zawiera alkohol w stężeniu od ok. 0,0025 do 0,08 proc.

Kefir, który sprzedawany jest w sklepach wzbogacany jest o kefiran, to polisacharyd, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ten polisacharyd hamuje rozrost komórek nowotworowych. Regularne spożywanie kefiru zalecane jest przy takich chorobach wirusowych jak opryszczka, półpasiec, AIDS.

>>>

Zobacz również

Trzecia liga. Dwa gole do szatni piłkarzy Lechii Tomaszów. Zdjęcia

Trzecia liga. Dwa gole do szatni piłkarzy Lechii Tomaszów. Zdjęcia

Kudłocek, Bachleda, Prosiontko. Znani bohaterowie w góralskiej odsłonie

Kudłocek, Bachleda, Prosiontko. Znani bohaterowie w góralskiej odsłonie

Polecamy

Świątek powiedziała, z kim chciałaby zagrać w finale Mutua Madrid Open

Świątek powiedziała, z kim chciałaby zagrać w finale Mutua Madrid Open

Świetna postawa polskich tenisistek w Lleidzie. Cztery zwycięstwa bez straty seta!

Świetna postawa polskich tenisistek w Lleidzie. Cztery zwycięstwa bez straty seta!

Orędzie marszałka Sejmu. „Rzeczpospolita to rzecz wspólna, nie własność rządzących”

Orędzie marszałka Sejmu. „Rzeczpospolita to rzecz wspólna, nie własność rządzących”