
Kalafior - dzięki zawartości przeciwutleniaczy i witaminy C - wpływa na zdrowie oczu, zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej, chroni siatkówkę i zapobiega rozwojowi katarakty.
Kalafior to bogate źródło przeciwutleniaczy i składników odżywczych poprawiających stan skóry, regenerujących ją i hamujących procesy uszkodzenia skóry wywołane działaniem wolnych rodników. Kalafior zawiera ponadto wapń, magnez, fosfor, potas i mangan oraz jest jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego.
Więcej o działaniu prozdrowotnym kalafiora. Jak często powinniśmy go spożywać? >>>

Kalafir wykazuje również właściwości antyneurodegenracyjne i stymuluje organizm do produkcji enzymów odtruwających, wpływa na regenerację neuronów, zniszczonych wskutek stresu lub przez stany zapalne. Zapobiega rozwojowi choroby Parkinsona i Alzheimera.
Jak często powinniśmy jeść kalafiora? >>>

Kalafior może być spożywany na surowo oraz po ugotowaniu. Dietetycy radzą, by kalafior spożywać 2-3 razy w tygodniu.
Kto powinien unikać jedzenia kalafiora? >>>

Te osoby powinny unikać spożywania kalafiora:
►osoby zmagające się z niestrawnościami, wzdęciami, mające problemy z trawieniem warzyw - spożycie kalafiora może powodować u nich ból brzucha i jelit, wzdęcia, gazy i biegunki,
►osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy - kalafior zawiera substancje, które zaburzają wchłanianie jodu i powodują powstawanie wola.