

Kalafior zawiera związki chemiczne, substancje i witaminy, wpływające na poprawę zdrowia:
► sulforafan, który dzięki procesowi metylacji DNA, reguluje pracę nerek, reguluje ciśnienie krwi
► allicyna, obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko udaru mózgu
► cholina - jej odpowiedni poziom niezbędny jest do prawidłowego działania mózgu, układu nerwowego i wątroby oraz do prawidłowego działania narządów wewnętrznych
► glukorafanina - to związek, który wpływa korzystnie na żołądek i jelita i zmniejsza ryzyko powstania chorób tych narządów
►witaminy z grupy B - te nie są magazynowane w organizmie, dlatego ważna jest ich stała suplementacja. Witaminy z grupy B poprawiają pracę mózgu, układu nerwowego, uczestniczą w syntezie hormonów płciowych, insuliny, kortyzolu, wpływają na poprawę odporności organizmu, poprawiają krążenie, pracę serca, wpływają na produkcję czerwonych krwinek, poprawiają stan i wygląd skóry, włosów i paznokci
►sód i potas - odpowiadają za prawidłowy bilans wodny organizmu
Więcej o korzystnym wpływie kalafiora na organizm >>>

Kalafior oczyszcza organizm z toksyn, działa moczopędnie, zalecany jest kobietom w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu.
Kalafior powinny spożywać również osoby stosujące doustne środki antykoncepcyjne. Kalafior ma działanie przeczyszczające, stąd powinien być uwzględniony w diecie przez osoby miewające zaparcia oraz te, które chcą zbić wagę.
Kalafior jest bogaty w błonnik, dlatego to warzywo to doskonała przekąska - jest niskoklaoryczny, a po jego zjedzeniu utrzymuje się długo uczucie sytości. Błonnik usprawnia procesy trawienne i wspomaga oczyszczanie jelit ze zbędnych złogów.
Tak jeszcze działa kalafior na ludzki organizm >>>

Kalafior ma właściwości przeciwnowotworowe - to za sprawą wspomnianego już sulforafanu, który ma zdolność eliminowania nowotworowych komórek macierzystych. Zdaniem niektórych medyków, kalafior może nie tylko hamować rozwój komórek nowotworowych, ale może być wykorzystywany do kontroli przebiegu choroby. W badaniach udowodniono, że stosowanie w diecie kalafiora spowalnia rozwój i leczenie tych nowotworów:
►rak płuc
►rak jelita grubego
►rak pęcherza moczowego
►rak sutka
►rak wątroby
►rak prostaty