
Kukurydza jest ważnym źródłem błonnika oraz kilku cennych witamin. Jest też ważnym elementem diety bezglutenowej. Jakie są jej właściwości, kiedy warto włączyć ją do diety, jaka jest kaloryczność kukurydzianych produktów...
Przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo ▶▶

Kukurydza - składniki odżywcze:
100 g świeżych ziaren kukurydzy to około 365 kcal. Natomiast kukurydza konserwowa - to ok. 100 kcal. W drugim przypadku wiele zależy m.in od tego ile cukru dodano do roztworu. Głównym makroskładnikiem kukurydzy są węglowodany (z kolei głównym rodzajem węglowodanów w kukurydzy jest skrobia).
Kukurydza jest ważnym dostarczycielem błonnika. Co to oznacza?

Kukurydza a dieta:
Dzięki wysokiej zawartości błonnika - jedzona w odpowiednich ilościach - może wspomagać odchudzanie. Trzeba jednak zwracać uwagę na to w jakiej formie ją spożywamy. Niektóre płatki kukurydziane są dodatkowo słodzone - nie jest więc to dobra opcja dla osób chcących zwrócić kilka kilogramów. Z pewnością nie najlepszym rozwiązaniem będzie też kupowany popcorn, jeśli zawiera niepotrzebne duże ilości tłuszczu oraz soli.

Błonnik w kukurydzy:
Dzięki wysokiej zawartości błonnika kukurydza może również zapobiegać chorobie uchyłkowej. Jest też w zasadzie podstawą diety bezglutenowej. Stanowi zatem istotny element diety nie tylko osób, które dobrowolnie chcą unikać glutenu, ale także tych, które są do tego zmuszone (alergia na gluten, nietolerancja glukozy).