
Jajka to jeden z produktów, który każdy ma w lodówce. To najlepszy dodatek do kanapek, sałatek, ciast czy nawet mięs. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Zobaczcie, co dzieje się z organizmem, gdy jemy jajka. Kto powinien je włączyć do swojej diety? Sprawdźcie.
Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>>>

Najsmaczniejsze są wiosną, gdy kura odżywia się młodą trawą. Wtedy też mają najwięcej witaminy A i D – świadczy o tym intensywny kolor żółtka.

Jajka pomagają na kaca
Łagodzą objawy kaca, ponieważ zawierają cysteinę – aminokwas, który przyśpiesza metabolizm i usuwanie toksyn.

Jajka wzmacniają kości
Skorupki jajka są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Dlatego sparzone i zmielone na proszek używane były w profilaktyce osteoporozy.