
CEBULA MOŻE POMÓC KONTROLOWAĆ POZIOM CUKRU WE KRWI
Regularne jedzenie cebuli może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą typu 2 lub stanem przedcukrzycowym. Według badań jedzenie świeżej cebuli może pomóc zmniejszyć poziom cukru we krwi. Istnieją nawet dowody sugerujące, że kwercetyna zawarta w cebuli może wchodzić w interakcje z komórkami w jelicie cienkim, trzustce i wątrobie, które mogą pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi w całym organizmie.

CEBULA POPRAWIA PRACĘ JELIT
Dla dobrego zdrowia jelit niezbędne są probiotyki. Jednak nie mogą one działać w pełni bez prebiotyków. Cebula jest dość bogata w prebiotyki, które są klasą błonnika pokarmowego znajdującego się w różnych owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych. Tych prebiotyków organizm nie jest w stanie strawić, więc przemieszczają się one do dolnego odcinka przewodu pokarmowego i wytwarzają środowisko dla zdrowych bakterii jelitowych (takich jak probiotyki).

CEBULA WZMACNIA ODPORNOŚĆ ORGANIZMU
Probiotyki mają kluczowe znaczenie nie tylko dla zdrowego trawienia, ale również dla poprawy odporności organizmu, dlatego bardzo ważne jest, aby jelita były nimi wypełnione.

CEBULA WSPIERA ZDROWIE SERCA
Cebula jest naładowana przeciwutleniaczami, a szczególnie czerwona cebula jest bogata w tak zwane antocyjany, które, jak wykazano w badaniach, zmniejszają ryzyko chorób serca. Regularne spożywanie cebuli w codziennej diecie może zatem wspierać zdrowie serca.