
Pączek nie tylko z ajerkoniakiem
Hitem w Hiszpanii są pączki nazywane Mojito i Bananowe Daiquiri. Przekąski są odpowiednikiem rodzimych pączków z ajerkoniakiem.

Czosnkowa posypka
Jednym z najdziwniejszych zestawień smakowych jest to spotykane w Korei. Tamtejsze pączki posypuje się... czosnkiem.

My tymczasem zajadamy się tradycyjnymi, z lukrem i nadzieniem z marmolady albo ajerkoniaku. Zjedliście już czy cały czas czekacie na ten słodki moment?
Tak się robi pączki w Bydgoszczy

Tradycja też dobra
Chcesz zrobić dobrego, klasycznego pączka?
Ten sprawdzony przepis pomoże z pewnością.
Składniki
CIASTO:
1 kg mąki (najlepiej tortowej)
100g drożdży
100g cukru
0,5 l mleka
6 żółtek
1 całe jajko
Szczypta soli
5 łyżek oleju
1 cukier waniliowy
1 kieliszek wódki lub spirytusu
1 l oleju do smażenia
NADZIENIE:
marmolada, toffi, budyń
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do dużej miski wkruszamy drożdże, dodaję 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem – dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętej masy dodajemy jajko, szczyptę soli, oliwę, alkohol i resztę cukru – dobrze mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i żółtka – ciągle mieszając. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielę na części, wałkujemy placki grubości 1 cm i wycinamy krążki np. szklanką. Wycięte koła układamy na blacie podsypanym mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie w garnku rozgrzewamy olej. Do nagrzanego oleju wrzucamy wyrośnięte krążki, kiedy się zarumienią – przekręcamy patyczkiem na drugą stronę. Usmażone wyjmujemy na papier aby odsączyć je z tłuszczu. Wystudzone pączki nabijamy szprycą nadzieniem – marmoladą, toffi, budyniem itp.