5 z 20
Hitem w Hiszpanii są pączki nazywane Mojito i Bananowe...
fot. Wojciech Wojtkielewicz/Polska Press

Pączek nie tylko z ajerkoniakiem

Hitem w Hiszpanii są pączki nazywane Mojito i Bananowe Daiquiri. Przekąski są odpowiednikiem rodzimych pączków z ajerkoniakiem.

6 z 20
Jednym z najdziwniejszych zestawień smakowych jest to...
fot. Wojciech Wojtkielewicz

Czosnkowa posypka

Jednym z najdziwniejszych zestawień smakowych jest to spotykane w Korei. Tamtejsze pączki posypuje się... czosnkiem.

7 z 20
My tymczasem zajadamy się tradycyjnymi, z lukrem i...
fot. Patrycja Wanot

My tymczasem zajadamy się tradycyjnymi, z lukrem i nadzieniem z marmolady albo ajerkoniaku. Zjedliście już czy cały czas czekacie na ten słodki moment?

Tak się robi pączki w Bydgoszczy

8 z 20
Chcesz zrobić dobrego, klasycznego pączka?...
fot. Wojciech Wojtkielewicz

Tradycja też dobra

Chcesz zrobić dobrego, klasycznego pączka?

Ten sprawdzony przepis pomoże z pewnością.

Składniki

CIASTO:

1 kg mąki (najlepiej tortowej)
100g drożdży
100g cukru
0,5 l mleka
6 żółtek
1 całe jajko
Szczypta soli
5 łyżek oleju
1 cukier waniliowy
1 kieliszek wódki lub spirytusu
1 l oleju do smażenia

NADZIENIE:

marmolada, toffi, budyń

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do dużej miski wkruszamy drożdże, dodaję 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem – dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętej masy dodajemy jajko, szczyptę soli, oliwę, alkohol i resztę cukru – dobrze mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i żółtka – ciągle mieszając. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielę na części, wałkujemy placki grubości 1 cm i wycinamy krążki np. szklanką. Wycięte koła układamy na blacie podsypanym mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie w garnku rozgrzewamy olej. Do nagrzanego oleju wrzucamy wyrośnięte krążki, kiedy się zarumienią – przekręcamy patyczkiem na drugą stronę. Usmażone wyjmujemy na papier aby odsączyć je z tłuszczu. Wystudzone pączki nabijamy szprycą nadzieniem – marmoladą, toffi, budyniem itp.

Pozostało jeszcze 11 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Zobacz również

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń