![TŁUSTY CZWARTEK 2018. Najlepsze przepisy na pączki [ZDJĘCIA, ciekawostki, stuletni przepis, pączki z marmoladą, pączki z polewą]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/6f/59/58ae995d27473_o_large.jpg)

Stuletni przepis na pączka wciąż aktualny i... smaczny
8 lutego 2018 Tłusty Czwartek. Zaopatrzyliście się już w słodkie przysmaki? Wiecie, że można zrobić pączki wegańskie a że w USA podawane są pączki z m.in. bekonem a w Korei posypywane czosnkiem?
Wiecie jak smakuje pączek zrobiony na bazie stuletniego przepisu? Całkiem nieźle

Pączka można zrobić z... batata
Pączek, którego się nie smaży, ale piecze? Pączek z batatów? Taki przysmak to dobra alternatywa dla tych, co nie jedzą glutenu i unikają niezdrowego cukru. Oto przepis na pączusie w wersji fit.
Składniki:
- 200 g puree z pieczonych batatów
- 150 g mąki owsianej / kukurydzianej / jaglanej
- 100 g mąki ryżowej
- 75 g skrobi ziemniaczanej / dowolnej skrobi
- 50 g oleju kokosowego
- 100 ml mleka sojowego, roślinnego albo ryżowego
- 150 g ksylitolu / erytrolu
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka octu jabłkowego / winnego
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Do malaksera wrzucamy: puree z batatów, mleko roślinne, ksylitol, olej kokosowy, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy, rum i sól.
Blendujemy na gładką masę. Przekładamy ją do miski i umieszczamy w kąpieli wodnej, aby masa była ciepła, ale nie gorąca.
Dodajemy mielone siemię lniane i dokładnie mieszamy.
Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
W miseczce zalewamy 1 łyżeczkę sody octem. Uzyskaną pianę wlewamy do masy na ciasto i znów dokładnie mieszamy.
Ciasto wkładamy na 30 min do zamrażalki.
Za pomocą wilgotnych dłoni urywamy ok. 80 g ciasta i formujemy je w rulon. Przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączymy końce, formując oponkę. Powtarzamy do wykorzystania całości ciasta.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min (bez termoobiegu), potem 5-10 min z termoobiegiem. Oponki mają się ładnie zarumienić.
Upieczone oponki pozostawiamy na blaszce do ostudzenia.
Przepis na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady (bez dodatku cukru)
- 70-100 ml mleka roślinnego
- szczypta soli
dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa
Połamaną czekoladę wraz i resztę składników umieszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści mieszamy ją dokładnie z pozostałymi składnikami, tak by uzyskać jednolitą, lśniącą masę.
(Gdyby czekolada była zbyt gęsta, dodajemy odrobinę więcej mleka).
Roztopioną czekoladą polewamy ostudzone oponki. Posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!
źródło: truetastehunters.com

Bekonowy przysmak
Gdzie jada się najdziwniejsze pączki. Między innymi w USA. W Portland są normalną potrawą, taką, jak u nas zapiekanki czy słodkie pączki z lukrem. Amerykanie zajadają się smażonymi pączkami z bekonem oblanymi syropem klonowym.