
Konwalia majowa
Owoce konwalii majowej przypominają porzeczki. Zawierają - tak jak i cała roślina - toksyczne substancje, których spożycie grozi śmiercią.
Toksyczność: silnie trująca
Dawka śmiertelna: 30 owoców dla dorosłych, kilka owoców dla dzieci
CC BY-SA 4.0

Złotokap zwyczajny
Złotokap występuje w Polsce jedynie jako roślina ozdobna, będąc jednocześnie jednym z najbardziej pospolitych w Europie krzewów trujących. Paraliżująca nerwy trucizna znajduje się przede wszystkim w nasionach oraz w kwiatach i korzeniach. Na zatrucie szczególnie narażone są zwierzęta, ale także ludzie. Zatrucie może nastąpić w przypadku spożycia nie tylko rośliny, ale również miodu powstałego na bazie jej kwiatów.
Toksyczność: silnie trująca
Dawka śmiertelna: 2-10 nasion dla dzieci

Cis pospolity
Naturalnie występujący w Polsce Cis pospolity zawiera toksyczną taksynę, która jest groźna nie tylko dla ludzi, ale i dla zwierząt. Toksyczne są wszystkie części rośliny, szczególnie zaś igły i nasiona. Taksyna uszkadza serce, nerki i ośrodkowy układ nerwowy, a u kobiet w ciąży może wywołać poronienie.
Toksyczność: średnio trujący
Dawka śmiertelna: duża ilość

Ligustr pospolity
Ta popularna roślina to częsta ozdoba ogrodu, sadzona najchętniej w formie żywopłotu. Zjedzenie zaledwie kilku owoców wywołuje nudności, obfite wymioty, bóle brzucha i gwałtowną biegunkę. W większej ilości mogą spowodować drgawki a nawet zapaść.
Toksyczność: średnio trujący
Dawka śmiertelna: duża ilość
CC BY-SA 3.0