
Awokado jest idealnym owocem dla osób zmagających się z otyłością. Pomaga utrzymać zdrową masę ciała, gdyż reguluje dwa kluczowe hormony związane z przejadaniem się - grelinę i leptynę.

Awokado polepsza pracę naszego mózgu, ponieważ zawiera duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu poprawia pamięć i szybkość uczenia się.

Awokado zmniejsza ryzyko nowotworów, a w szczególności raka jelita grubego. Przeprowadzone badania informują, że po jedzeniu tego owocu, w organizmie człowieka obserwuje się niższe stężenie kwasów żółciowych w kale, których nadmiar wywołuje zapalenie jelit i wzrost drobnoustrojów związanych z negatywnymi skutkami zdrowotnymi, takimi jak rak okrężnicy.

Awokado zwiększa poziom glutationu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu odpornościowego. Jest również niezbędny do budowy i naprawy tkanek i chroni nasze DNA. Działa jako ważny przeciwutleniacz, który pomaga chronić organizm przed uszkodzeniami komórek powodowanymi przez wolne rodniki. Dzięki temu zmniejsza ryzyko chorób mózgu, serca i nowotworów.