Rumianek pospolity występuje niemal na całym świecie. Rośnie na łąkach, ugorach, glebach gliniastych i wilgotnych. W Polsce uprawiany jest jako roślina lecznicza. Występuje dziko na polach, łąkach i przydrożach. Roślina posiada charakterystyczny aromat. Koszyczki rumianku leczniczego, bo to one wykorzystywane są w przemyśle zielarskim, zawierają 1,5 procentu olejku eterycznego, flawonoidy, kwasy organiczne, cholinę, witaminę C, potas, mangan.
Takie są skutki picia rumianku - lista
Rumianek wykorzystywany jest w medycynie i kosmetyce jako olejek - element maseczek, płukanek, balsamów, płynów do kąpieli. Szerokie zastosowanie ma w działalności leczniczej jako napar, ponieważ wykazuje właściwości przeciwzapalne, łagodzące i przeciwskurczowo na układ pokarmowy.
Substancje lecznicze zawarte w rumianku działają uspokajająco i oczyszczająco. Oprócz tego rumianek jest łatwo dostępny. W sklepach i aptekach kosztuje kilka złotych.
Rumianek – dawkowanie, przeciwwskazania
Herbata rumiankowa jest bezpieczna i nie ma precyzyjne określonego dawkowania. Jednak tak jak większość ziół, powinniśmy kierować się rozsądkiem. Kilka filiżanek dziennie powinien stanowić bezpieczną normę. Stosowanie go powinny skonsultować kobiety w ciąży i osoby zażywające na stałe leki – rumianek może bowiem wejść z nimi w interakcje. Przeciwwskazania mają jedynie osoby, które mają stwierdzoną alergię na rumianek.
