
Takie są skutki jedzenia kurek
Grzyby zawierają w sobie też dużo żelaza. Wspomaga ono dostarczanie tlenu w organizmie, a także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, m.in. powstawanie nowych połączeń neuronowych, co z kolei zmniejsza szansę na zachorowanie na demencję czy chorobę Alzheimera.
Więcej zdjęć --->

Takie są skutki jedzenia kurek
Kolejną zaletą kurek jest też to, że zawierają spore pokłady miedzi. Składnik ten odpowiada za regulację aktywności wielu enzymów uczestniczących w procesach warunkujących życie, m.in. w metabolizmie żelaza, wytwarzaniu energii komórkowej, detoksykacji wolnych rodników czy tworzeniu tkanki łącznej.
Więcej zdjęć --->
Czytaj też: Takie produkty rujnują trzustkę. Mamy listę!

Takie są skutki jedzenia kurek
Kurki mogą też pozytywnie oddziaływać na leczenie cukrzycy typu 2 z powodu zawartości witaminy D. Wpływa ona na poprawę wrażliwości na insulinę czy na stany zapalne całego ciała.
Więcej zdjęć --->

Takie są skutki jedzenia kurek
Do listy prozdrowotnego działania kurek można doliczyć wpływ na zmniejszenie się trądziku oraz ogólną poprawę stanu zdrowia naszej skóry. Wynika to z zawartości w tych grzybach witaminy B3. Niacyna wpływa na redukcję stanów zapalnych skóry, podrażnień czy zaczerwienień.
Więcej zdjęć --->
Czytaj też: Niestrawność: przyczyny, objawy, skutki