
Żywność wpływa na poziom pH krwi, jednak w niewielkim stopniu, na tyle nieznacznym, że nie można mówić o rozwoju kwasicy lub zasadowicy wskutek stosowanej diety. Wpływ diety ma jednak wpływ na pH moczu. Badanie moczu może dużo powiedzieć o stosowanej diecie. Długotrwałe spożywanie produktów zakwaszających organizm wpływa na procesy metaboliczne w nim zachodzące i skutkuje rozwojem chorób.
W dalszej części galerii opisujemy przyczyny, objawy zakwaszenia organizmu oraz podpowiadamy, jak temu zapobiegać >>>

Dieta i produkty żywnościowe mogą wpływać na ludzki organizm, a stosowanie produktów zakwaszających organizm ma wpływ na to, jak się czujemy i jak funkcjonujemy.
Dieta, która obfituje w żywność zakwaszającą organizm ma znaczący wpływ na organizm, a jej długotrwałe stosowanie skutkuje wystąpieniem niekorzystnych efektów zdrowotnych.
Termin "zakwaszenie organizmu" nie jest terminem medycznym, nie określa jednostki chorobowej, ale jest stosowany w kontekście zdrowia i ściśle jest związany z tym, czym się odżywiamy.
Tak objawia się zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu >>>

Jak objawia się zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu?
Wskutek zaburzenia równowagi zasadowo-kwasowej zostają zaburzone procesy metaboliczne w organizmie, a to objawia się na wiele różnych sposobów. Co może świadczyć o zakwaszeniu organizmu? Oto najczęstsze objawy:
►chroniczne zmęczenie
►problemy z koncentracją
►uczucie senności
►pogorszenie zdrowia skóry, problemy z cerą
►bóle głowy
Jest jeszcze wiele innych objawów, które mogą świadczyć o zakwaszeniu organizmu. Opisujemy je w dalszej części naszej galerii.
O ile krótkotrwałe zakwaszenie organizmu nie ma większego wpływu na zdeowie, to długotrwały stan może być groźny i prowadzić do rozwoju wielu chorób. Które produkty żywieniowe zakwaszają organizm? Do takich zalicza się wszystkie produkty zawierające dużą ilość węglowodanów, w tym:
►słodycze
►ciasta
►artykuły zbożowe
►wyroby z mąki pszennej
►żółte sery
►kawa
►herbata
►jajka
►ryby
►używki
Jakie są skutki zakwaszenia organizmu? >>>

Trzeba zauważyć, że oprócz wspomnianych produktów na zakwaszenie organizmu wpływa unikanie aktywności fizycznej, stosowanie diet odchudzających, w tym modnej diety wysokobiałkowej oraz palenie papierosów i nadużywanie alkoholu.
Zakwaszeniu organizmu sprzyja również przyjmowanie długotrwałe leków. Również niedostateczna ilość wypijanej wody w ciągu doby ma znaczący wpływ na zakwaszanie organizmu. Dorosły człowiek - w zależności od aktywności fizycznej i stanu zdrowia powinien wypijać od 1,5 do 3 litrów wody na dobę.
Ludzki organizm w sposób naturalny zwalcza zakwaszenie, próbując zrównoważyć kwas poprzez zużywanie wapnia czy magnezu, czerpiąc je z zasobów organizmu. To w efekcie osłabia nerki i kościec, zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, chorób skórnych i cukrzycy, a nawet dny moczanowej.
Jakie jeszcze są objawy zakwaszenia organizmu i jakie choroby może spowodować zakwaszenie organizmu >>>