9 z 14

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Tłuste sery
Jeśli chodzi o zdrowie mózgu, niskotłuszczowe produkty mleczne są zdrowszym wyborem.
10 z 14

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Ryby skażone rtęcią
Zasada jest prosta: im większa ryba, im dłużej żyje i im wyżej jest w łańcuchu pokarmowym, tym więcej gromadzi się w niej metylortęci, związku o bardzo wysokiej toksyczności.
11 z 14

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Cukier
Mózg potrzebuje cukru, by mógł prawidłowo funkcjonować. Nie oznacza to jednak, że możemy spożywać go bez ograniczeń.
12 z 14

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Gotowe sosy
Wiąże się to z różnymi problemami zdrowotnymi, w tym utratą pamięci i spadkiem wydajności mózgu.