
Po alkoholu, wątroba szwankuje nie tylko wskutek picia nadmiernego, ale też regularnego – nawet w niewielkich ilościach.

Trzeba uważać także na glutaminian sodu. To popularny dodatek do żywności stosowany jako wzmacniacz smaku.
Znajdziemy go w wielu produktach, które można kupić w sklepach, między innymi: kostkach rosołowych, mieszankach przypraw, sosach i zupach instant. Gutaminian sodu obecny jest także w wielu wędlinach, czy przekąskach.

Nadmiar soli prowadzi do nieprawidłowego kształtowania się komórek wątrobowych, podwyższonego ryzyka śmierci komórkowej. Warto ograniczyć ilość soli używanej bezpośrednio podczas przyprawiania dania.

Wątrobie przeszkadza także nadmiar mięsa przetworzonego, będącego źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, czyli bekonu, boczku, kiełbasek, parówek i pasztetów, które obciążają wątrobę.