
Zupy gotowane w domu przy użyciu dobrych składników, na domowych wywarach mięsnych i jarzynowych, są bardzo zdrowe i nie powinno zabraknąć ich w naszym menu. Są zdrowo sycące, rozgrzewające i mają mnóstwo wartości odżywczych. W polskich domach gotujemy zupy chętnie i często. Jest wiele sposobów, aby zepsuć zupę - od przygotowywania składników, przez gotowanie aż po podgrzewanie czy przechowywanie zupy. Danie to można zepsuć jeszcze zanim zacznie się cokolwiek przyrządzać.
Jest wiele błędów, które można popełnić podczas gotowania zupy. Oto błędy, które popełniamy najczęściej. Sprawdź, czy robisz tak, jak na kolejnych slajdach >>>>>

ZBYT WYSOKA TEMPERATURA TO BŁĄD
Obróbka termiczna, której warzywa są poddawane podczas gotowania zupy, może pozbawić je zdrowotnych właściwości. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że warzywa tracą takie składniki jak witamina C, witaminy z grupy B, kwas foliowy czy potas.

ZA DUŻO WODY TO BŁĄD
Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych wewnątrz warzyw, należy je gotować w możliwie najmniejszej ilości wody. Podczas gotowania do wody trafiają najcenniejsze minerały i witaminy, dlatego warto, aby cały wywar został później w pełni wykorzystany.

ZUPY NAJLEPIEJ GOTOWAĆ POD PRZYKRYCIEM
Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych wewnątrz warzyw, należy je gotować pod przykryciem. Najzdrowsze są warzywa gotowane na parze, dlatego właśnie podczas gotowania zupy ważne jest, aby przykrywać garnek pokrywką.