
Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jak banalne czynności w kuchni mogą wpłynąć na nasz organizm. Od zwykłego umycia rąk przed rozpoczęciem gotowania do smażenia na odpowiednio rozgrzanej patelni.
Oto błędy w kuchni, których należy unikać, aby zadbać o zdrowie i polepszyć jakość posiłków. Szczegóły na kolejnych slajdach.

Surowe lub źle przygotowane mięso jest pełne różnych bakterii i zarazków. Aby uniknąć ich przenoszenia na inne produkty w naszej kuchni, pamiętajmy, aby nie przechowywać surowego i już przygotowanego do spożycia mięsa w jednym pojemniku.
To samo tyczy się surowego mięsa z innymi produktami. Należy także pamiętać, żeby dokładnie oczyścić warzywa i owoce przed ich podaniem. Gdybyśmy dodali nieumytą sałatę do sałatki, całość nadawałaby się tylko do wyrzucenia.

Dbajmy o dokładne czyszczenie naszego sprzętu kuchennego. Blendery, noże czy miski to tylko jedne z wielu akcesoriów, które dotykają jedzenia w trakcie przygotowywania.

Od dziecka uczą nas, że zawsze, gdy robimy coś w kuchni, należy porządnie umyć ręce. Zignorowanie tej zasady kończy się przygotowaniem potrawy skażonej bakteriami z naszych rąk. Oczywiście później może to przynieść poważne skutki uboczne związane z naszym zdrowiem.