
Największą pizzę przygotowano w 1990 roku w RPA. Jej średnica wynosiła 37,4 m i ważyła 12 ton! Nałożono na nią prawie 4 tys. kg sera oraz 2 tys. sosu pomidorowego. Najdłuższą pizzę przygotowano w Massie – mierzyła 405 metrów.

Przepis przepis na pizzę Pani Gabrieli
Składniki na ciasto:
pół kostki margaryny
5 dag drożdży
szklanka mleka
łyżka cukru
duża szczypta soli
1 jajko
0,5 kg mąki
Dodatki do pizzy wybieramy według naszych upodobań. Czytelniczka proponuje cebulę, czosnek, paprykę, pieczarki, wybrane mięso, kukurydzę oraz ser.

1. Margarynę umieścić w garnku do całkowitego rozpuszczenia, a następnie dolać ¾ szklanki mleka.

2. Do ¼ szklanki mleka wrzucić drożdże i cukier – wszystko wymieszać. Przelać do garnka z margaryną i mlekiem. Dodać sól i wrzucić jajko.