MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nie każdy sos można zagęścić mąką. Są na szczęście inne...
fot. pixabay

Tak zrobisz sos do dania jak z restauracji - te metody stosują szefowie kuchni. Czym zagęścić sos?

Nie każdy sos można zagęścić mąką. Są na szczęście inne sposoby. Popularną metodą jest tzw. redukcja sosu. Jej plusem jest to, że nie dodajemy do sosu zbędnych składników. Minusem, że zabiera najwięcej czasu.

Na czym polega redukcja?
Polega to tylko i wyłącznie na gotowaniu sosu przez czas, w którym woda na tyle odparuje, że sos będzie miał pożądaną przez nas konsystencję. W czasie redukcji musimy pamiętać o częstym mieszaniu sosu, gdyż inaczej może się on przypalić.
Uwaga, redukcja sosu sprawi również, że jego smak będzie bardziej intensywny, zatem należy być ostrożnym z dodawaniem do niego przypraw.

Więcej informacji i kuchennych tricków ►►►

Zobacz również

Sabalenka odgraża się Świątek, a Polka nie pozostaje Białorusince dłużna

Sabalenka odgraża się Świątek, a Polka nie pozostaje Białorusince dłużna

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Viglita (16.05)

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Viglita (16.05)

Polecamy

Buczkowski potwierdził dobrą formę. Przyjemski i Przedpełski na podium

Buczkowski potwierdził dobrą formę. Przyjemski i Przedpełski na podium

Co z krzewami przy ul. Nakielskiej 50? Ratusz: To jeszcze nie są nasadzenia zastępcze

Co z krzewami przy ul. Nakielskiej 50? Ratusz: To jeszcze nie są nasadzenia zastępcze

Lewandowski ma chrapkę na Trofeo Pichichi. Czy będzie dzisiaj grad goli z Almerią?

Lewandowski ma chrapkę na Trofeo Pichichi. Czy będzie dzisiaj grad goli z Almerią?