Piekarnik – ważny element kuchni
Piekarnik to jedno z najważniejszych urządzeń w każdej kuchni. Dzięki niemu możemy przygotować szeroką gamę potraw, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Wielu dietetyków uważa, że pieczenie jest zdrowsze niż grillowanie czy smażenie, a ponadto pozwala nam zaoszczędzić sporo czasu – nie trzeba stale pilnować potrawy, przerzucać kotletów na patelni, czy mieszać gulaszu w garnku. Jednak, jak każde urządzenie, piekarnik wymaga regularnego czyszczenia, aby działał sprawnie i wyglądał estetycznie.
Zabrudzenia w piekarniku
W piekarniku łatwo o różnego rodzaju zabrudzenia. Tryskający tłuszcz z mięsa, czy kropelki sosu osadzają się wszędzie – nie tylko na blaszce czy kratce, ale i na ściankach oraz dnie piekarnika. Trudno jest je usunąć, podobnie jak zaschnięte/spalone resztki jedzenia, które często utkną przy drzwiczkach piekarnika. Co więcej, jeśli szybko nie usuniemy zabrudzenia to przy następnym użyciu urządzenia wyczujemy mocny zapach spalenizny, którym przejdzie cała nasza potrawa. Nie trzeba dodawać, że stare plamy trudniej usunąć, niż te świeże. Co zatem robić?
Czyszczenie piekarnika – porady domowe
Blachy i kratki trudno się myje pod zlewem, a użycie zmywarki jest niemożliwe. Sam piekarnik często ma metalowe drabinki, gumowe zabezpieczenia drzwiczek i szklaną ściankę, które trudno doczyścić. Jednak, czy można uniknąć żmudnego i skomplikowanego procesu sprzątania? Znając kilka sprawdzonych metod, czyszczenie piekarnika pójdzie ci jak z płatka!
Wystarczy zastosować odpowiednie techniki i środki, aby szybko i skutecznie pozbyć się nawet najbardziej uporczywych zabrudzeń. Listę praktycznych tricków, znajdziesz w naszej galerii zdjęć.
