Czyste ściereczki – podstawa nie tylko w kuchni
Ścierki używane w domu pomagają szybko pozbyć się kurzu, brudu i rozlanych płynów z różnych powierzchni – blatów, szafek, kuchenki. Najpopularniejsze są te wykonane z mikrofibry oraz bawełniane. Jednak wybór odpowiedniej tkaniny to nie wszystko. Ściereczki trzeba regularnie prać, odświeżać, dezynfekować. W przeciwnym razie one same staną się siedliskiem brudu i bakterii. Jak prawidłowo zadbać o ściereczki, by były czyste i pachnące?
Trzy metody na czyste i pachnące ściereczki
Domowe sposoby zawsze są najlepsze – nie tylko zapewniają pełną skuteczność, ale także są proste i niezwykle tanie. Poniżej przedstawiamy trzy niezawodne sposoby na dokładne wyczyszczenie, odświeżenie i dezynfekcję ściereczek kuchennych i nie tylko.
Metoda 1 – soda i płyn
Namaczanie sprawdzi się wtedy, kiedy chcemy by ściereczki ładnie pachniały, by pozbyć się tłustych zabrudzeń, czy wstępnie je wyprać, jeśli znajdują się na nich stare, zaschnięte zabrudzenia. Do namaczania najlepsza będzie soda lub płyn do mycia naczyń. Soda zniweluje brzydkie zapachy i odświeża tkaninę, z kolei płyn szybko usunie plamy z tłuszczu.
Metoda 2 – ocet
Ocet doskonale dezynfekuje i odświeża tkaninę, a co więcej – nie narusza jej struktury. Można go zastosować do namaczania, ale najlepiej sprawdzi się jako...płyn do płukania. Te sklepowe często oblepiają materiał, przez co staje się on sztywny i mniej chłonny – to dotyczy zarówno ściereczek, jak i ręczników czy turbanów na włosy. Z kolei płukanie w occie zmiękczy tkaninę, a kwaśny zapach szybko uleci podczas suszenia prania.
Metoda 3 – żelazko
Jeśli chcemy mieć pewność, że ściereczki są w pełni zdezynfekowane to warto użyć żelazka - prasowanie tkaniny w wysokiej temperaturze zabije bakterie i drobnoustroje. Jest to o wiele lepsza metoda niż zalewanie ściereczek wrzątkiem. Nie trzeba potem myć garnka czy miski, nie ma obaw o oparzenie, a do tego ściereczki będą się ładnie prezentowały po prasowaniu.