
Słodkie napoje typu cola, zawierają w sobie kwas fosforowy, który u dzieci powoduje nadpobudliwość. Zaburza on wchłanianie magnezu, wapna i żelaza.

Jeśli któraś z podanych wcześniej substancji znajduje się na jednej z pierwszych pozycji w składzie słodkiego napoju, powinniśmy odłożyć go z powrotem na półkę, ponieważ coraz częściej uważa się, że mają działanie rakotwórcze.

Spożywanie dużej ilości cukrów prostych może prowadzić do cukrzycy typu II, próchniczy zębów, nadmiernej masy ciała, osteoporozy, nadpobudliwości, choroby refluksowej przełyku, nowotworów, wzdęć, niedoborów wapnia, magnezu i żelaza oraz chorób układu krążenia.

W 250 ml szklance znanych słodkich napojów gazowanych znajduje się ok. 5 łyżeczek cukru. WHO informuje o normie dziennego spożycia przez osobę dorosłą, która wynosi 50 g. Butelka zawierająca 500 ml słodkiego napoju ma tyle kalorii, co spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym.