Tak przygotujesz smaczne i szybkie desery. Zainspiruj się przepisami i dodaj słodyczy do swojego życia
Jaglany budyń malinowy
Składniki:
• pół szklanki kaszy jaglanej,
• 1 szklanka wrzącej wody,
• szczypta soli,
• 1 szklanka jogurtu naturalnego (lub śmietanki
kokosowej/mleka kokosowego),
• 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii,
• 250 g malin (świeżych lub mrożonych),
• 3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu (lub do smaku).
Przygotowanie:
1. Maliny rozgnieść i przetrzeć przez sitko, odrzucić pesteczki.
2. Kaszę jaglaną wypłukać kilkakrotnie pod ciepłą wodą i odcedzić.
3. Do garnuszka z wrzącą wodą wsypać kaszę i dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje (ok. 15 minut).
4. Jeszcze gorącą kaszę zmiksować w malakserze lub blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy. Dodać jogurt, puree malinowe, wanilię, posłodzić do smaku. Zmiksować do otrzymania gładkiej mieszanki o konsystencji budyniu.
5. Malinowy budyń jaglany przelać do salaterek, ozdobić świeżymi malinami i domowym sokiem malinowym.