Jak restauracje walczą z owadami?
Zgodnie z przygotowanym przez GfK Polonia Raportem Gastronomicznym 2021, na koniec minionego roku w Polsce funkcjonowało 63 tys. obiektów gastronomicznych. Mowa tu o restauracjach, barach i punktach gastronomicznych, które zwykle w cieplejszych miesiącach pojawiają się w atrakcyjnych lokalizacjach turystycznych. Wszystkie one mają każdego lata wspólny problem – uporczywe muchy i inne owady, które potrafią skutecznie zniechęcić klientów.
Szczególnie uciążliwe są muchy
Muchy należą chyba do najbardziej nielubianych przez człowieka owadów. Wszystkim kojarzą się z brudem i niskimi standardami higieny. Przenoszą setki bakterii i chorób, powodują zanieczyszczenie żywności, a ponadto potrafią być mocno uciążliwe. Ich obecność zdecydowanie nie jest pożądana, szczególnie w restauracjach, gdzie z całą mocą powinno się je zwalczać. Restauratorów i ich gości najbardziej dręczą muchy domowe (Musca domestica). Żyją krótko, bo tylko ok. 4 tygodnie, lecz praktycznie w całym tym okresie wykazują bardzo dużą aktywność związaną z poszukiwaniem jedzenia, przez co bytują w miejscach skupisk ludzkich, szczególnie związanych z żywnością.
Jak restauratorzy walczą z owadami? Sprawdź:
To może Cię zainteresować
– Owady przyciągane są przede wszystkim przez resztki pożywienia. W związku z tym, dbający o stan sanitarny restaurator dokładnie sprząta cały lokal, na bieżąco usuwa odpady. Zapewnia odpowiednią higienę i ochronę w sali dla klientów i kuchni, gdzie występowanie owadów jest wysoce prawdopodobne. Pamięta również o magazynie z przechowywanymi zapasami żywności oraz pomieszczeniu socjalnym – wskazuje Ziemowit Rudy, wykładowca na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, ekspert VACO Part of Rentokil.
Źródło: Biuro prasowe Good One PR
