Tak odstraszysz natrętne owady - te sprawdzone metody na owady wykorzystują restauracje!

OPRAC.:
Mikołaj Romanowski
Mikołaj Romanowski
Owady nie tylko uprzykrzają życie, ale przenoszą również zarazki i zanieczyszczają pomieszczenia oraz żywność. Szczególnie zainteresowani odstraszaniem owadów są restauratorzy. Jak właściciele obiektów gastronomicznych walczą z natrętnymi owadami? To sprawdzisz w naszej galerii.Oto sprawdzone metody walki z natrętnymi owadami ►►►
Owady nie tylko uprzykrzają życie, ale przenoszą również zarazki i zanieczyszczają pomieszczenia oraz żywność. Szczególnie zainteresowani odstraszaniem owadów są restauratorzy. Jak właściciele obiektów gastronomicznych walczą z natrętnymi owadami? To sprawdzisz w naszej galerii.Oto sprawdzone metody walki z natrętnymi owadami ►►► pixabay
Owady nie tylko uprzykrzają życie, ale przenoszą również zarazki i zanieczyszczają pomieszczenia oraz żywność. Szczególnie zainteresowani odstraszaniem owadów są restauratorzy. Jak właściciele obiektów gastronomicznych walczą z natrętnymi owadami? To sprawdzisz w naszej galerii.

Jak restauracje walczą z owadami?

Zgodnie z przygotowanym przez GfK Polonia Raportem Gastronomicznym 2021, na koniec minionego roku w Polsce funkcjonowało 63 tys. obiektów gastronomicznych. Mowa tu o restauracjach, barach i punktach gastronomicznych, które zwykle w cieplejszych miesiącach pojawiają się w atrakcyjnych lokalizacjach turystycznych. Wszystkie one mają każdego lata wspólny problem – uporczywe muchy i inne owady, które potrafią skutecznie zniechęcić klientów.

Szczególnie uciążliwe są muchy

Muchy należą chyba do najbardziej nielubianych przez człowieka owadów. Wszystkim kojarzą się z brudem i niskimi standardami higieny. Przenoszą setki bakterii i chorób, powodują zanieczyszczenie żywności, a ponadto potrafią być mocno uciążliwe. Ich obecność zdecydowanie nie jest pożądana, szczególnie w restauracjach, gdzie z całą mocą powinno się je zwalczać. Restauratorów i ich gości najbardziej dręczą muchy domowe (Musca domestica). Żyją krótko, bo tylko ok. 4 tygodnie, lecz praktycznie w całym tym okresie wykazują bardzo dużą aktywność związaną z poszukiwaniem jedzenia, przez co bytują w miejscach skupisk ludzkich, szczególnie związanych z żywnością.

Jak restauratorzy walczą z owadami? Sprawdź:

To może Cię zainteresować

– Owady przyciągane są przede wszystkim przez resztki pożywienia. W związku z tym, dbający o stan sanitarny restaurator dokładnie sprząta cały lokal, na bieżąco usuwa odpady. Zapewnia odpowiednią higienę i ochronę w sali dla klientów i kuchni, gdzie występowanie owadów jest wysoce prawdopodobne. Pamięta również o magazynie z przechowywanymi zapasami żywności oraz pomieszczeniu socjalnym – wskazuje Ziemowit Rudy, wykładowca na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, ekspert VACO Part of Rentokil.

Źródło: Biuro prasowe Good One PR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rutkowski robi show. Zobacz InstaHistorie !

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie