
RYŻ
Woreczek ryżu - podobnie jak z ziemniaka czy jabłko - wrzuć do garnka z zupą i gotuj przez ok. 10 minut. Ryż wchłonie sól i złagodzi smak przesolonej potrawy.

BIAŁKO JAJKA
Oddziel żółtko od białka i wrzuć do zupy samo białko. Białka ścinając się, wchłaniają sól. Gotuj przez chwilę zupę z białkami po czym zbierz je łyżką cedzakową.

ŚMIETANA LUB JOGURT
Użycie śmietany lub jogurtu może sprawić, że przesolone danie zyska łagodniejszy smak.

MROŻENIE ROSOŁU
Czasami nawet po zastosowaniu jednego ze sposobów na uratowanie przesolonej zupy, rosół wciąż nie smakuje dobrze. W takiej sytuacji można odlać część wywaru, wystudzić i przełożyć do lodówki lub nawet zamrozić. Taki gotowy bulion będzie świetny jako baza do innej potrawy, np. zupy pomidorowej, ogórkowej, zupy gulaszowej czy sosu. Rosół można też nieco rozrzedzić przez dodanie wody oraz pokrojonej włoszczyzny. Oczywiście należy pamiętać, by przy ponownym użyciu takiego bulionu uważać z solą.